mars 5, 2022 - 4:55 f m

Historiskt brons i störtlopp till Ebba Årsjö

21-åriga debutanten Ebba Årsjö tog idag sin och Sveriges första medalj på de paralympiska vinterspelen i Peking. Det är den första medaljen i alpint sedan Salt Lake City 2002.
– Det svider just nu, men det är ändå medalj. Jag klarade det ändå. Det känns bra, säger en rörd Ebba Årsjö.

Sverige och Ebba Årsjö har fått en drömstart på Paralympics i Peking. I sitt första Paralympiska framträdande någonsin slog Ebba Årsjö till med ett brons i störtlopp. Det blir därmed Sveriges första medalj i alpint sedan Ronny Persson tog medalj i Salt Lake City 2002.

För Årsjö, som aldrig tidigare kört störtlopp i världscupsammanhang, blev den paralympiska debuten 21-åringens första störtlopp på internationell nivå någonsin. Då imponerade svenskan stort i den tuffa backen och kunde säkra Sveriges första medalj i de paralympiska vinterspelen 2022. Och det var många blandade känslor efter racet.
– Det svider just nu, men det är ändå medalj. Jag klarade det ändå. Det känns bra, säger en rörd Ebba Årsjö till SVT och fortsätter efter en stunds tystnad och tårar.
– Det är ju lite frustration och vinnarskalle men det kommer släppa. Jag lovade mig själv att vara stolt över en pallplats och jag är det, avslutar den svenska bronsmedaljören och torkar tårarna.

I ett blåsigt och soldränkt Yanqing var stora favoriten och regerande mästaren från både Sotji och PyeongChang första åkare ut i damernas stående klass. Då försvann Marie Bouchet från tävlingen efter bara några sekunder när fransyskans skida lossnade.
Istället var det Mollie Jaspen, Kanada, som hade satt tiden att slå, 1.21.75, när det var dags för Ebba Årsjö.

Ebba låg 85 hundradelar efter i första mellantiden och strax efter andra kom Årsjö långt ut efter en vänstersväng och det var ytterst nära en uråkning men svenskan lyckades rädda upp och trots körde in som tvåa med tre åkare kvar, la sig ner av utmattning i målområdet.

Efter det var det fanns det bara en utmanare till medaljerna kvar i startfältet, hemmaåkaren Mengqiu Zhang.
Zhang som öppnade starkt hade sekunden upp på Jepsen men kom även hon, vid samma port som Årsjö, lite långt ut och tappade tid. Ändå lyckades Kinesiskan köra in mellan Jespen och Årsjö och tog hem silvret.

Resultat
Mollie Jepsen, Kanada: 1.21.75

Mengqiu Zhang, Kina: 1.21.85

Ebba Årsjö, Sverige: 1.23.20

Texten uppdateras.

Nyhetsarkiv