januari 10, 2020 - 6:23 e m

Historia skrivs med inkluderad världscup

För första gången någonsin kommer Zebastian Modin, Jonna Sundling, Ante Furuberg och Linn Svahn tävla i samma världscuptävling.

I helgen inleds säsongens andra världscuptävling för det svenska paraskidlandslaget. Tävlingen inleds med en historisk sprinttävling i tyska Dresden. För första gången någonsin tävlar skidåkare med och utan funktionsnedsättning under samma tävling.

– Det ska bli väldigt kul att köra sprinten nu tillsammans med FIS här i Dresden. Inkluderingen blir såklart ett stort lyft för oss både medialt och resursmässigt då vi kan hjälpas åt mellan landslagen, säger Arnt-Christian “Ante” Furuberg som inleder kvalet under lördagen.

>>Läs mer om den historiska inkluderingen

Tanken var först att världscupen för paraåkarna skulle arrangeras i Ukraina men efter ett sent återbud i somras blev det klart att Dresden skulle stå värd för en inkluderad världscup. Något som Ante hoppas få se mer av i framtiden.

– Det betyder såklart väldigt mycket att det blir mer inkluderat och jag hoppas att IPC (Internationella Paralympiska Kommittén) och FIS (Internationella skidförbundet) fortsätter jobba för att få våra världscuper inkluderade.

>>Läs mer: “Jag går igång på konkurrensen”

För paralandslagets räkning är det Ante Furuberg och Zebastian Modin (Robin Bryntesson, guide) som kommer försvara de blågula färgerna i Dresden. Modin har med sig en seger från premiären i Lillehammer.

Furuberg kvalar på lördag och har final på söndag medan Modin kör på måndag.

Distanstävlingarna kommer arrangeras senare under nästa vecka i Altenberg och är inte inkluderade.

>>Se schema och resultat här

Nyhetsarkiv