juni 12, 2018 - 7:00 f m

Helene Ripa vann EM-guld i Belgrad

Helene Ripa, 46, slog till på EM i Belgrad i KL3 200 meter i helgen. Den tidigare längdskidåkaren knep guldet och var hela två sekunder snabbare än silvermedaljören Mihaela Lulea från Rumänien.

– Det känns bra att jag fick till ett så bra lopp som jag fick. Jag fick en jättebra start, jag brukar vara långsam upp i accelerationsstarten, men nu tyckte jag att det satt jättebra och sedan hade jag ork att hålla i det hela vägen. Jag fick till ett jättebra lopp och det känns jättekul, säger Helene Ripa till TT.

“Steg på vägen mot VM”
Även om hon uttrycker stor glädje över guldet, så säger hon att formen inte alls var vässad till max mot EM. Det stora målet hägrar längre fram.

– Det stora fokuset är VM i augusti, men jag har ändå fått riktigt bra tävlingar. Det är det som krävs för att jag ska få upp farten och köra snabbt. Det här är ett steg på vägen mot VM. Självklart, jag har haft en jättebra vinter och vår och bra tävlingar, men jag har inte toppat formen till just den här tävlingen. Utan att jag hoppades att den grundform jag hade skulle räcka långt och det bevisade den i dag att den gjorde, säger Helene Ripa.

Förra året blev det en sjunde plats i VM i Tjeckien.

Tokyo stora målet
Men VM är inte det enda som 46-åringen har i sikte. Något större tornar upp sig längre fram.
– Huvudmålet, om man tänker det stora målet är ju Tokyo 2020 (Paralympics) och de här tävlingarna är en resa på vägen

Ripa, med ett paralympiskt guld från Sotji 2014, valde att lägga skidorna på hyllan förra våren och satsa helhjärtat på kanoten. Ett lyckat val som har gett resultat och något hon inte ångrar det bittraste.
– Hur gärna man än vill, så är det svårt att dubblera, och jag känner att det här var rätt beslut för jag vill framför allt utvecklas i kanot och att lägga skidorna på hyllan var en förutsättning för att kunna ta det här steget i kanot. Jag ångrar inte sen sekund att jag gjorde det.

Text: TT

Nyhetsarkiv