februari 6, 2019 - 12:09 e m

Här är vinnarna på Svenska Parasportgalan 2019

Söndagen den 3 februari arrangerades Svenska Parasportgalan 2019 på Scandic Continental i centrala Stockholm. Under kvällen hyllades aktiva och ledare för sina prestationer under året som gått. Simningen tog storslam med inte mindre än fyra priser.

Årets ledare inom parasporten
Andreas Jonerholm – Simning
Under Andreas Jonerholms ledning tar utvecklingen för svensk parasimning kontinuerliga kliv mot toppen. Jonerholms landslag har fortsatt skörda medaljer. Under VM blev det makalösa 2 guld, 2 silver och 4 brons. Som senare under säsongen kunde plussas på med sex EM-medaljer.

Årets prestation inom Special Olympics
Viktor Åberg – Basket och löpning
Viktor Åberg älskar att träna och ger alltid 100%. Hans enorma energi och träningsvilja bidrog till lagvinst i nationella spelen i basket och han var dessutom först över mållinjen i Specialvarvet och har en given plats på Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi 2019.

Årets nykomling inom parasporten
Nicola St Clair Maitland – Simning
Debutanten Nicola St Clair Maitland klarade EM-kvaltiden i november 2017 och fick chansen att representera Sverige i ett internationellt mästerskap för första gången. Väl på startpallen slog hon till med två bronsmedaljer. Ett starkt debutår i konkurrensutsatt idrott vittnar om en ljus framtid.

Årets lag inom parasporten
Landslaget Goalball
Att mitt i ett generationsskifte och på hemmaplan leverera som goalball-landslaget gjorde under Goalball-VM 2018 är en stor bedrift. I tuffast möjliga konkurrens gick flera framtidsnamn ut på plan och levererade goalball i världsklass. Att ta sig till kvartsfinal – och skaka om de blivande mästarna – är en prestation utöver det vanliga.

Årets förebild inom parasporten
Mikael Fredriksson – Simning
Mikael Fredriksson är en före detta paralympisk parasimmare som nu har startat egen verksamhet i Kungsbacka. Mikael är en fantastiskt person som bjuder på sig själv, stöttar sina lagkamrater och är med sin karisma en stor förebild för kommande generationer inom parasimningen.

Årets manliga parasportare
Zebastian Modin – Längdskidor
Zebastian Modin är Sveriges främste vinterparalympier i modern tid. Under vinterspelen i PyeongChang blev det en välförtjänt silvermedalj i sprint. Han blev dessutom totalsegrare för andra året i rad i världscupen. Zebastian är en världsstjärna vi kommer att följa under många år framöver.

Årets kvinnliga parasportare
Pernilla Lindberg – Simning
Jordbävningen i Mexico City skakade om allt – även planeringen av VM. Mästerskapet flyttades och mästerskapstoppningen justerades. Trots detta simmade Pernilla Lindberg hem två guld, ett silver och ett brons. Pernilla följde sedan upp framgångarna på hemmaplan med hela fem svenska rekord på SM

Jerringfondens pris
Skövde HIF, Agnes Persson och Måns Westberg.

Årets stjärnskott (Radiosportens pris)
Aaron Lindström

Nyhetsarkiv