februari 5, 2019 - 10:30 f m

Här är deltagarna i TV4:s nya program Vinnarskallar

Gripande livsöden, imponerande idrottsprestationer och spännande tävlingar. I TV4:s helt nya program Vinnarskallar ska åtta idrottare inom svensk parasports absoluta elit göra upp om titeln Årets vinnarskalle. Deltagarna ställs i programmen inför tuffa tävlingar och utmaningar i grenar som bland annat cykling, armklättring, surfslalom och olika typer hinderbanor. Vinnarskallar har premiär den 5 mars på TV4 och TV4 Play.

– Bland det roligaste jag varit med om i mitt liv. Blandningen av intressanta och gripande livshistorier, härlig vänskap, och rivalitet i roliga tävlingar gör detta till en unik upplevelse jag tar med mig resten av livet, säger deltagaren Niclas Rodhborn.

I TV4:s nya program Vinnarskallar deltar åtta idrottare inom svensk parasports absoluta elit. Fyra tjejer och fyra killar tävlar både i lag och individuellt. Det blir nervkittlande dueller och starka känslor när årets vinnarskalle ska koras i värmen på Gran Canaria. Under säsongen får tittarna även ta del av deltagarnas gripande och spännande livshistoria.

– De här människorna har berört mig mer än några andra. Deras livsberättelser är så ofattbara och att de inte bara har tagit sig igenom tragedier och fruktansvärda prövningar, utan dessutom valt att vända det till något positivt är så beundransvärt, säger programledaren Frida Nordstrand.

– Att se dem tävla är också bland det häftigaste jag har upplevt. De personifierar vad en idrottare är med en både mental och en fysisk styrka som får en att häpna. Alla behöver se det här programmet och lära känna de här personerna, det förändrar en för alltid och det är ingen överdrift.

I Vinnarskallar ställs de åtta tävlande idrottarna inför tuffa tävlingar och utmaningar i grenar som bland annat cykling, armklättring, surfslalom, sumobrottning, bågskytte och olika typer hinderbanor. Till sist koras en ensam vinnare.

– Tack vara sin extraordinära inställning och sin vilja att prestera kommer det här gänget att bli våra nya hjältar i vår, säger Martin Nygren, exekutiv producent för Vinnarskallar.

Missa inte premiären: Tisdagen den 5 mars klockan 20:00

DELTAGARNA:

Andreas Neuman, 34 år från Hofors: Andreas Neuman är lagkamrat med Per Kasperi i paraishockeylandslaget. Han var målvakt för Sverige i Paralympics i Sydkorea 2018. Andreas skadade sig allvarligt 2007 under en arbetsplatsolycka, när han fick 300 grader varmt kalk över sig, och behövde efter det bland annat amputera ena benet.

Aron Anderson, 31 år från Täby: Aron Andersson har varit med i fyra Paralympics i hela tre olika sporter. Han är dessutom den första personen i rullstol som bestigit Kebnekaise. Aron har även tagit silver på Ironman-VM på Hawaii och har åkt hela sex Vasalopp. När Aron var sju år gammal drabbades han av cancer och när han var nio år hamnade han i rullstol efter att ha opererat bort en tumör i korsbenet.

Ebba Einarsson, 19 år från Falkenberg: Ebba Einarsson tog 2017 sitt första SM-guld i sprint i rodd som senior. Bara en vecka efter SM-guldet drabbades hon av en blödning i ryggmärgen och blev förlamad från midjan och neråt. Ebba har nu glädjande tagit sig tillbaka och börjat tävla igen, trots förlamningen, och i höstas deltog hon i rodd-VM i Bulgarien.

Lina Watz, 22 år från Karlstad: Lina Watz har deltagit i tre EM, fyra VM och ett Paralympics. Så sent som i fjol tog hon EM-silver och

satte svenskt rekord på 100 meter ryggsim. Lina föddes med Fibula Aplasi, som innebär att man saknar ett vadben. Efter Paralympics 2016 i Rio de Janeiro amputerade Lina benet.

Marit Sundin, 45 år från Täby: Marit Sundin kommer ursprungligen från Dalarna. Hon vann guld i Paralympics 1992 i storslalom och vann dessutom hela fem VM-guld på alpina VM 1990. Har även spelat rullstolstennis och varit rankad 39:a i världen. Marit tvingades amputera båda benen efter en trafikolycka när hon var endast tre år gammal.

Niclas Rodhborn, 50 år från Södermalm i Stockholm: Niclas Rodhborn kommer ursprungligen från Gotland och har haft en lång och framgångsrik tenniskarriär (rankad 11 i världen i både singel och dubbel), med bland annat två lag-VM-guld. Han har dessutom varit med i Paralympics i både rullstolstennis och rullstolsbasket. I det sistnämnda har han även ett EM-guld. Han är nu förbundskapten för landslaget i rullstolstennis. Niclas bröt ryggen och blev förlamad från bröstet och neråt efter en bilolycka när han var 19 år gammal.

Per Kasperi, 25 år från Täby: Per Kasperi spelar i paraishockeylandslaget tillsammans med Andreas Neuman och har varit med i hela tre Paralympics, nu senast i Sydkorea 2018. Han var endast 14 år när han gjorde sin landslagsdebut. Per föddes med ryggmärgsbråck, en skada som påverkar olika nerver beroende på var bråcket sitter. Det gör att Per har svårt med rörelsen i benen. Han fick sin första rullstol när bara var ett och ett halvt år gammal.

Rebecka Sternisa Bellander, 24 år från Oskarshamn: Rebecka Sternisa Bellander har spelat tennis sedan 2012. Hon har dessutom Niclas Rodhborn som förbundskapten i landslaget. Rebecka har vunnit fem SM-guld, Nordiska Mästerskapen och är just nu rankad som nummer 47 i världen. Det stora målet är Paralympics i Tokyo 2020. När Rebecka var 16 år drabbades hon plötsligt av en autoimmun sjukdom som attackerade nerverna i ryggen och hon blev förlamad från midjan och neråt.

Vinnarskallar är ett helt nytt svenskt programformat framtaget av ELK Entertainment och som produceras av ITV Sverige.

Programmet har premiär tisdagen den 5 mars klockan 20.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Nyhetsarkiv