augusti 30, 2021 - 9:34 f m

Guld och paralympiskt rekord till Philip Jönsson

Skytten Philip Jönsson tog guld och slog dessutom till med paralympiskt rekord i tio meter luftgevär på måndagen. Medaljen var Sveriges första på spelen i Tokyo.
– Det känns jättskönt. Lättnad, eufori och allt möjligt på en gång, säger Philip Jönsson.

Philip Jönsson tog sig till final med sjätte bästa resultat. I finalen sköt han stabilt och allt eftersom föll motståndare efter motståndare bort. I den avgörande omgången stod det mellan honom och Francek Gorazd Tirsek från Slovenien – och det blev en riktig rysare. Till slut skilde det bara 0,4 poäng till Philips fördel.

Totalpoängen blev 252,8 poäng för svensken som därmed säkrade guldet och den första svenska medaljen på spelen i Tokyo.

– Väldigt oväntat. Jag ville prestera bättre än för fem år sedan. Att det skulle bli guld var inget jag trodde men jag visste att om jag gör det jag ska har jag chans på medalj och det är bara sånt man tänker på i bakgrunden.

Hur lyckades du hålla fokus så bra?

– Jag har kört väldigt mycket mental träning det sista. Sedan är jag lugn som person också så om det inte är något drastiskt som händer så är det lugnt.

Hur ska du fira?

– Det blir inte så mycket firande. Det blir tärning i morgon igen och sedan är det att ge sig på nästa tävling.

Bronset tog Andrea Liverani från Italien.

Nyhetsarkiv