januari 12, 2021 - 7:03 f m

Grattis Ebba Årsjö – 20 år 

Vilken start Ebba Årsjö har på det nya året. Idag fyller hon 20 år och om drygt en vecka är det äntligen dags för säsongens första världscuptävling.  
– Att få börja tävla igen är bästa presenten, säger hon.

Hur firar men en 20-årsdag på bästa möjliga sätt? Om du frågar Ebba Årsjö så gör man det med en traditionsenlig födelsedagsfrukost med tårta och familjen samt genom att tävla. 

– Ja den kommer firas i backen i Funäsdalen med en slalomtävling. I år kan man inte önska sig en bättre present än att få känna tävlingsnerven igen, det ska bli underbart. Sen är det alltid lite riskabelt att tävla på födelsedagen då resultatet kommer vara ganska bärande för hur resten av dagen kommer bli, säger Ebba med glimten i ögat. 

Vad kommer va det bästa med att bli 20? 
– Jag vet faktiskt inte, det är ett steg in i vuxenvärlden och det ska bli skönt. Jag är storasyster så känner mig redo för det steget. 

Om du jämför Ebba 20 år och Ebba 15 år – vad är den stora skillnaden?
– Nu är jag modig nog att kunna prata öppet om min funktionsnedsättning och visa upp det. Med det sagt har jag fortfarande har en bra bit kvar i den processen. Det är viktigt för mig att vara trygg i mig själv, snart ska man lämna boet helt och då måste jag kunna stå på egna ben, även om det ena är lite mer vingligt än det andra, säger Ebba. 

“Älskar att jävlas”

Hon beskriver sig själv som en väldigt framåt person som alltid har en räv bakom örat och samtidigt har nära till sina egna känslor. 
– Jag älskar att jävlas, det är alltid med kärlek men ibland kan jag nästan gå lite över gränsen. Det roliga är att jag själv har svårt att ta när andra jävlas med mig, skrattar hon. 


>> Missa inte SVT Sports inslag med Ebba


Säsongspremiär i världscupen stundar

Om en vecka ska 20-åringen från Norrköping, nu boendes i Östersund, göra säsongspremiär i världscupen i Veysonnaz, Schweiz. 

– Det ska bli underbart att få börja tävla igen och att få uppleva hela grejen. Jag känner mig trygg i min egna form och jag har tränat på extremt bra men samtidigt vet jag att alla andra har gjort det också.

Vad har du för förhoppningar inför tävlingen?
– Det känns som att många runt omkring har höga förhoppningar på hur jag ska prestera men själv känner jag mig ganska lugn och ställer inte för höga krav på mig själv. Det är en sak att göra bra åk på träning och en helt annan sak att göra det på tävling, det är en konst i sig.  

Vad är dina mål med säsongen? 
– Jag vill höja min lägstanivå och känna mig trygg i min åkning. Gör jag det så kommer resultaten automatiskt. Jag ser verkligen fram emot säsongen, säger den numera 20-åriga Ebba Årsjö. 

Nyhetsarkiv