Alexander Öhgren, Maria Bjurström, Emil Andersson och Ingela Lundbäck.

november 6, 2020 - 12:30 e m

Fyra paralympier får klartecken till Tokyo

Sveriges Paralympiska Kommitté ger ytterligare fyra idrottare grönt ljus till Paralympics i Tokyo nästa år.

Med knappt tio månader kvar till Paralympics gjorde Sveriges Paralympiska Kommitté på fredagen sin tredje förhandsuttagning. Tre bordtennisspelare och en bocciaspelare – alla med paralympiska meriter – sällar sig till skaran av uttagna idrottare till spelen.

– Det här är aktiva med fina mästerskaps- och tävlingsmeriter som vi vet kan kan gå långt i Tokyo och vara med och slåss om medaljerna. Med uttagningen vill vi ge dem bästa möjliga förutsättningar för att kunna fortsätta att förbereda sig inför spelen som är mindre än ett år bort, säger Ines Lopes, truppledare och sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté.

De fyra uttagna är:

Ingela Lundbäck Bordtennis klass WS5 + WT4-5
Ingela Lundbäck har mångårig mästerskapsrutin med medaljer från bland annat Paralympics och VM. Hon har stor potential att slåss om medaljerna i Tokyo i både singelspelet och lagspelet. Sedan tidigare är lagkamraten Anna-Carin Ahlquist uttagen.

Alexander Öhgren, Bordtennis klass MS3
Efter en tuff period av utbrändhet är Alexander Öhgren tillbaka i bordtennisens internationella toppskikt. Han är rankad femma i världen och har stora chanser att gå långt i ett slutspel i Tokyo.

Emil Andersson, Bordtennis klass MS8
Emil Andersson har efter lagsilvret i Paralympics i Rio fortsatt att ta mästerskapsmedaljer i både lag- och singelspel och gång på gång besegrat högre rankade spelare. Därmed är han också en av idrottarna att räkna med på podiet i Tokyo. 

Maria Bjurström, Boccia klass BC3 individuellt
Maria Bjurström debuterade i Paralympics i Rio 2016 där hon lyckades ta sig vidare till slutspel som avslutade med en åttonde plats. Hon är för närvarande den femte högst rankade kvinnliga spelaren i världen och på 19:e plats totalt i mixade klassen. Uttagningen ger henne bästa möjliga förutsättningar för att kunna prestera på topp i Tokyo.

Sedan tidigare uttagna:

  • Anna-Carin Ahlquist, bordtennis 
  • Anna Beck, cykel 
  • Henrik Marvig, cykel
  • Lina Watz, simning
  • Pernilla Lindberg, simning
  • Anna Normann, sportskytte
  • Joackim Norberg, sportskytte
  • Stefan Olsson, rullstolstennis
  • Paradressyrlaget

Läs mer: Fyra fick biljett till Tokyo: “En dröm”

Läs mer: Fyra paralympier och ett lag tas ut till Tokyo

Nyhetsarkiv