februari 20, 2022 - 7:00 f m

Fredrik Uusitalo: ”Det ­kommer att bli väldigt tufft”

I sitt andra Paralympics som förbundskapten har Fredrik Uusitalo en lite trupp att spela med -men med goda chanser till medaljer. Så länge allting stämmer. 
– Det är inte bara att åka dit, ställa grejerna och hämta hem något. Utan det kommer att vara en tuff strid. 

Från 2012 till 2015 delade Fredrik Uusitalo rollen som förbundskapten med Anna Maria Uusitalo innan han gick till längdlandslaget för att sommaren 2020 vara tillbaka i para­sporten. Här blev i princip hela första säsongen förstörd av pandemin, annat har det ­varit under året som lett fram till ­Paralympics. 

– Under fjolårssäsongen kom vi egentligen bara iväg på ett event, men sen har vi haft en bra sommar. Det är en del skavanker och utmaningar som idrotten hör till men vi har kunnat göra mycket bra grejer tillsammans, fått till kontinuitet på läger, fått till nyckel­läger på höjd i Europa. Vi har fått till de delar vi önskat. Nu har vi haft jättesköna tävlingar och fått med oss goda kvitton, en bra start på säsongen helt enkelt.

Totalt har det blivit tre pallplaceringar i världscupen, två i längd och en i skidskytte för Zebastian Modin samtidigt som Furuberg klättrat sig närmare toppen i sin klass. Förbundskapten Uusitalo har fått goda besked från sina åkare inför spelen som stundar. 

– Både Zebastian och Arnt har fina chanser när det ­kommer till sprint. Där har de helheten. Sedan är explosiviteten en del och att tåla mjölksyran, dessutom måste man åka med hög hastighet och lite taktiskt. 

– Zebastian har tagit ­flera medaljer tidigare, både på Paralympics, på VM och i världscupen i sprint, även fast han är mer av en allround-åkare. I sina bästa stunder kan han vara med och huggas väldigt högt upp på samtliga distanser. Men konkurrensen hårdnar ­också vilket vi ser i resultat­listorna. Det blir ganska tajt och ganska många kan vara där och hugga om medaljerna. Det kommer att bli väldigt tufft när vi åker till Peking, säger Fredrik Uusitalo.

Han ­avslutar: 

– Det är inte bara att åka dit, ställa grejerna och hämta hem något. Utan det kommer att vara en tuff strid.

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv