april 2, 2019 - 9:00 e m

Från dödsdömd till ”odödlig”

Aron Andersson fick besked om att cancern skulle ta hans liv vid 12 års ålder. Nu är han äventyraren som inte ser några gränser. ”Jag har varit så nära döden att jag lärt mig mentala knep att fortsätta”.  

Under tisdagens program av Vinnarskallar var det Aron Anderssons tur att berätta om sin livshistoria inför de andra deltagarna. Han berättade hur han firade sin 8-årsdag med att ta sin första cellgiftsbehandling mot cancer. Hur han lyckades bli botad för att fyra år senare få beskedet att cancern var tillbaka.

– Den känslan. Att ha kommit tillbaka till livet och sen få den käftsmällen igen. Om det var jobbigt att få cancer när man var sju så kan jag säga att det var ännu jobbigare när man var tolv. Man fattade vilket helvete det var som låg framför en, berättar Aron i programmet.

Ett halvår efter det beskedet kom samma besked igen. Men nu med ett ännu värre budskap.

– Den här gången satt det i båda lungorna och då sa läkarna till mamma och pappa att ”nu är det kört”, säger han och fortsätter:
– På något magiskt sätt lyckas man operera bort cancern. Och sen den dagen har jag varit helt cancerfri.

Under en elvaårsperiod satsade han allt på att vinna guld i Paralympics 2012 i London. Men ett år senare tvingades han till en höftoperation och idrottskarriären var över.

– Jag hade tränat 10 träningspass i veckan och gjort allt – sen var allt borta. Vad gör jag nu? Mitt i allt detta kom min galna kompis Johan på idén om att bestiga Kebnekaise. Han gav sig inte och tillslut gick jag med på att prova.

Och från den stunden har Aron Andersson förknippats som äventyraren utan gränser. Han har tagit sig till sydpolen, bestigit Kebnekaise två gånger och simmat 37 kilometer i 13 timmar från Sverige till Åland.

– Det som gör att jag klarat av det här är det jag gick igenom som liten. Jag har varit så otroligt nära döden så jag har varit tvungen att lära mig själv mentala knep på hur man fortsätter.

Se Aron Andersson berätta om kampen mot cancern och livet som äventyrare

Nyhetsarkiv