november 12, 2018 - 7:18 e m

Första gruppen av ambassadörer presenterad

Thomas Fogdö, Magdalena Forsberg och Maja Reichard är bara några av de ambassadörer till ”2026” som presenterades under måndagen.

– Det viktigaste är att vi kan gå i bräschen och visa att man kan arrangera hållbara spel, säger skidskytteprofilen, Magdalena Forsberg.

Text: www.stockholm2026.se

Under måndagen höll SOK en presskonferens där den första gruppen av ambassadörer för ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 presenterades.

På plats fanns tidigare alpinåkaren, Thomas Fogdö, skidskytten Magdalena Forsberg och simmerskan, Maja Reichard. Via länk bjöd även aktiva skidskytten Sebastian Samuelsson och höjdhopparprofilen Stefan Holm på sina tankar kring att få spelen till Sverige, även de ingår i gruppen av ambassadörer.

– Ett spel i Sverige skulle inspirera aktiva idrottare. Men även ”vanliga” människor, att få dem att röra på sig mer. Det skulle också ge möjligheter till en ny ishall och en skidanläggning i Stockholm. Det finns många skidåkare som behöver någonstans att åka här och likaså gäller kring skridskosporterna där det behövs istid, säger Magdalena Forsberg.

Det var i januari 2017 som vi första gången fick läsa om nya ”Agenda 2020”. Den långsiktiga planen från den olympiska rörelsen som ska göra arrangemangen kring OS och Paralympics mer hållbara. Magdalena Forsberg berättar att det gav henne ett nytt perspektiv kring att få spelen till Sverige.

– Jag var väl inte den som gick längst fram i leden tidigare för att få ett vinter-OS till Sverige. Men med det nya i ”Agenda 2020”, känner jag nu att det är viktigt. Viktigt att vi kan gå i bräschen och visa att man kan arrangera hållbara spel och att vi kan gå ifrån hur det har arrangerats tidigare, säger Forsberg.

Tidigare alpina stjärnan Thomas Fogdö närvarade också under presskonferensen. Han ville snarare vända på frågan varför Sverige ska stå som värd 2026.

– Ja, varför ska vi inte ha spelen hit? Det är rätt häftigt när man pratar med idrottare i dag. Att det är OS som är det största att sikta mot under deras karriärer, det går inte att komma ifrån. Och att då ge flera idrottare den möjligheten att få tävla på hemmaplan, det hade varit jättehäftigt, säger Fogdö och fortsätter:

– Sedan på ett rent egoistiskt plan hade det varit häftigt att fått komma dit som OS-besökare. Det lockar verkligen och jag skulle stå i publiken, förmodligen varenda dag och kanske även arbeta som volontär.

I faktarutan finns listan på de ambassadörer som är klara fram till i dag. Atleternas representant, Jessica Lindell Vikarby, meddelar under presskonferensen att fler namn kommer att presenteras vid senare tillfälle.

Första gruppen av ambassadörer för vinter-OS och Paralympics 2026

Therese Alshammar, simning
Niklas Edin, curling
Thomas Fogdö, alpint
Magdalena Forsberg, skidskytte
Tomas Gustafson, skridskor
 
Frida Hansdotter, alpint
Marcus Hellner, längdskidor
Stefan Holm, höjdhopp
Anna Holmlund, skicross
Charlotte Kalla, längdskidor
Carolina Klüft, friidrott
Björn Lind, längdskidor
Jessica Lindell Vikarby, alpint
Peja Lindholm, curling
Eva Lund, curling
 
Kim Martin Hasson, ishockey
Anette Norberg, curling
Sandra Näslun, skicross
Johan Olsson, längdskidor
Markus Oscarsson, kanot
 
Anja Pärson, alpint
Maja Reichard, simning
Sebastian Samuelsson, skidskytte
Anders Södergren, längdskidor
Anette Wilhelm, rullstolscurling

Nyhetsarkiv