oktober 2, 2021 - 11:11 f m

Föreningen som vill stötta kommande paralympier 

Svenska Paralympier är en nystartad förening som med sina erfarenheter vill hjälpa och bidra till bättre förutsättningar för framtidens svenska stjärnor. 

I slutet av 2020 bildades Svenska Paralympier. En förening som består av just svenska idrottare som representerat Sverige under ett Paralympics. Föreningen kan liknas med sällskapet Svenska Olympier och vill genom sina erfarenheter stötta kommande paralympier. 

– Vi upplevde att det fanns många tidigare paralympier som gärna ville hjälpa till och bidra med sina erfarenheter. Sedan tidigare finns Paralympiska Guldklubben men vi såg ett behov av att komplettera den med en förening där alla paralympier, oavsett medalj eller inte kan vara med och bidra, säger Petter Edström och David Lega, ordförande och vice ordförande för Svenska Paralympier. 

>> Besök Svenska Paralympiers officiella hemsida

För tillfället innehåller föreningen 150 medlemmar och är unik i sitt slag. Nätverket av tidigare paralympier hoppas kunna bidra till att svensk parasport kan utvecklas ytterligare. 

– Vi vill bidra med att vara en resurs för kommande paralympier, en inspiration för barn och unga och ett starkt nätverk för oss som deltagit i paralympiska spel, berättar Lega och Edström. 

I Tokyo skrev Anna Beck, Anna Normann och Louise Jannering in sig i den paralympiska historien genom att vara debutanter och samtidigt ta medalj. 

– Vi är såklart stolta över dessa fantastiska prestationer som våra paralympier gjorde i Tokyo. Men visst vill man alltid att det ska bli ännu fler medaljer.

– Samtidigt vet vi ju att konkurrensen har hårdnat, inte minst sedan vi själva var aktiva. Men det finns lika många medaljer att ta i dag som då, och vi tar för få. Det krävs mer i dag för att ligga på den absoluta toppen, både som idrottare och förbund. 

Vad tycker ni behöver göras för att Sverige ska bli mer slagkraftiga?

– Det är lätt att sitta vid sidan och tycka, men vi upplever att det krävs större fokus på idrott. Det kommer krävas ett gemensamt krafttag för att vända utvecklingen och vi vill mer än gärna vara en del av den.

Nyhetsarkiv