augusti 28, 2018 - 12:41 e m

Kaptenens hyllning: “Vårt bästa EM någonsin”

Målet var fyra medaljer – det blev åtta under parafriidrotts-EM i Berlin. “Vi vet att det finns ännu mer att hämta”, säger Magnus Olsson. 

Europamästerskapen i parafriidrott 2018 i Berlin kommer gå till historien som ett av Sveriges bästa mästerskap genom tiderna. I stenhård konkurrens kunde den svenska truppen på tolv aktiva ta hem hela åtta medaljer.

– Vi hade som mål att ta fyra medaljer men om allting skulle stämma till 100 procent så skulle vi kunna ta åtta stycken. Och det var precis så det blev, helt fantastiskt, säger förbundskaptenen, Magnus Olsson. 

Inte nog med att det, hela sju (!) fjärdeplatser kunde noteras under mästerskapet.

– Det hade absolut kunnat bli några medaljer ytterligare. Vi vet att vi är med och att det finns mer att hämta vilket är väldigt positivt.

De åtta medaljerna fördelades genom tre brons, tre silver och två guld genom Viktoria Karlsson (längdhopp) och Marika Vahinger (RaceRunning). RaceRunning var för första gången inkluderat i ett parafriidrotts-VM och Sverige tog hela tre medaljer i grenen.

– Det är en bra start för grenen att komma in i parafriidrotten. Det är fortfarande en lång väg innan de är på samma nivå som de övriga men som sagt, en väldigt bra start.

Trots de båda guldmedaljerna är det ett annat ögonblick från mästerskapet som ligger Magnus Olsson lite extra nära hjärtat.

– När vi på upploppet insåg att Natalie Nilsson skulle ta brons på 400 meter och få avsluta sin karriär med en internationell medalj – det var stort.

Nu blickar den svenska truppen fram emot nästa års världsmästerskap i Dubai den 2-16 november där det delas ut kvotplatser till Paralympics 2020.

– Vi tar med oss mycket från Berlin som ger oss självförtroende inför framtiden. Många medaljer, rekord och personbästa ger oss tron om att bli bäst. Det är dock viktigt att vi tar nästa steg i utvecklingen och att vi blir friidrottare 24 timmar om dygnet. Kraven på våra aktiva kommer att höjas ytterligare för att vi ska nå hela vägen.

Nyhetsarkiv