april 24, 2020 - 8:39 f m

Final i Paralympiatravet – svenska travårets första storlopp

På lördag avgörs årets första storlopp i svensk travsport, finalen i Paralympiatravet, på Åbytravet.
I år helt utan publik på banan – men med hundratusentals tv-tittare och en jackpot på V75 med minst 60 miljoner kronor i potten för sju rätt.

Den här helgen på Åbytravet har ända sedan 1985 och varje år därefter varit en stor publikfest och startskottet för de allra största och bästa travloppen i Sverige.
Det är fortfarande det första storloppet, med en miljon kronor i förstapris och med tio topphästar bakom startbilen. Men nu med en ny identitet, eftersom det tidigare Olympiatravet har blivit Paralympiatravet.

– ATG och den svenska parasporten har samarbetat i många år. Nu växlar vi upp i ett långt och viktigt samarbete som handlar om mycket mer än ett namnbyte, framför allt om att stötta såväl bredd som elit inom den svenska parasporten, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG.

Parasporten i Sverige har som all annan idrott i Sverige och världen drabbats av inställda eller flyttade tävlingar på grund av corona-pandemin. Till exempel har årets Paralympics i Tokyo flyttats till nästa år.

– Det gör att stödet från ATG genom Paralympiatravet blir ännu viktigare. Vi har inte samma förutsättningar som många andra förbund och allt stöd behövs för att hålla igång våra verksamheter och ge våra blivande paralympier bästa möjligheter att förbereda sig för Paralympics 2021, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Parasport Sverige.

ATG och den svenska parasporten har samarbetat sedan 1995 och har inom ramen för Olympiatravet bidragit med över 25 miljoner kronor till parasporten i Sverige. Pengarna har bidragit till att Sverige lyckats vinna 135 medaljer i tolv Paralympics.

Finalen i Paralympiatravet brukar av tradition vara en av travårets stora publikfester, men på grund av corona-pandemin avgörs tävlingarna nu helt utan publik på Åbytravet. Hela tävlingsdagen, där finalen (V75-7), avgörs kl. 18.42, tv-sänds i följande kanaler på lördag:

14.30-16.00, V75 Direkt med V4 i TV12.
16.00-18.00, V75 Direkt i TV12.
18.00-19.00, V75 Direkt i TV4.
14.00-19.00, ATG Live på atg.se och i Com Hem, kanal 18.

Klicka här för Paralympiatravfinalens startlista och lördagens övriga lopp på V75.

Deltagarna i den första historiska finalen i Paralympiatravet 2020:
1. Disco Volante, Ulf Ohlsson.
2. Cyber Lane, Johan Untersteiner.
3. Billie de Montfort, Björn Goop.
4. Elian Web, Jorma Kontio.
5. Milliondollarrhyme, Fredrik B Larsson.
6. Next Direction, Iikka Nurmonen.
7. Looking Superb, Erik Adielsson.
8. Velvet Gio, Carl Johan Jepson.
9. Gareth Boko, Marc Elias.
10. Sorbet, Örjan Kihlström.

Nyhetsarkiv