juli 2, 2020 - 8:00 f m

Fia Fjelddahls makalösa säsong

Säsongen 2019 kunde ha blivit Fia Fjelddahls sista. I stället vann hon VM-brons och utsågs till Årets kvinnliga idrottare på Parasportgalan. På vägen dit tog hon hjälp av sina adepter i Lerums segelsällskap.

Det är en dag i mitten av mars och vid sjön Aspen i Lerum friskar vinden i. Fia Fjelddahl sitter i klubbstugan som tillhör Lerums Segelsällskap och äter linssoppa. Hennes adepter har precis klarat av förmiddagens träningspass, snart är det dags för eftermiddagens.

När Fia blickar tillbaka på säsongen 2019 ser hon tillbaka på en säsong med djupa dalar och höga toppar.
– Efter årsskiftet tappade jag lusten för segling. Jag älskar att segla men det är så stressigt att komma iväg till en tävling. Det är inte bara att ta med sig fotbollsskorna utan jag ska planera med båten, se till att ingenting går sönder, tvätta den, med mera. Det är så mycket som händer innan.
– Och det här med träning. I och med att jag bor i Göteborg och alla som seglar min typ av båt är i Stockholm har jag tränat själv under lång tid och det är inte särskilt roligt i slutändan. Jag kände att det här kanske skulle bli min sista säsong.

Under 2019 satsade Fia på att ha så roligt som möjligt vilket innebar att hon drog ner på antalet träningstillfällen men fortsatte att göra det hon älskar mest: att tävla.

Seglaren Fia Fjelddahl sitter i en båt och ger instruktioner till en av sina adepter som sitter i en segelbåt.
Fia Fjelddahl coachar elvaåriga Elin Cederbom under ett träningspass på sjön Aspen i Lerum. Rollen som tränare har utvecklat henne som elitseglare. “När jag kom till VM hade jag helt annan kunskap än tidigare, jag kunde se och göra saker som jag själv inte hade gjort”, säger hon.

Säsongens höjdpunkt kom i oktober när hon deltog i VM i 2.4mR i italienska Genua. I den öppna klassen ställdes hon mot konkurrenter utan funktionsnedsättning och totalt gjorde 91 seglare från 15 länder upp om medaljerna.

Fia seglade jämnt och låg trea från start till mål.
– Sista dagen gjorde jag en jättedålig start men sedan tog jag båt efter båt efter båt. Det var verkligen stolpe in men det ska man ha ibland.
VM-bronset har hon bland annat sina unga adepter i Lerums segelsällskap att tacka för.
– Det kan låta konstigt att jag knappt tränade någonting 2019 utan att jag bara tävlade och att det gick så himla bra – men jag coachade väldigt mycket. När jag coachar måste jag se varje individ och hur de har seglat. Jag måste inse att varje individ har olika approach till sin segling, jag kan inte bara tänka på mitt sätt utan jag måste tänka på hur de tänker. När jag kom till VM hade jag helt annan kunskap än tidigare, jag kunde se och göra saker som jag själv inte hade gjort. Även fast de jag tränar är så mycket yngre än mig lär jag mig av dem för att de seglar på ett annat sätt än vad jag gör.

Säsongens framgångar gjorde att hon utsågs till Årets kvinnliga idrottare på Parasportgalan 2020. Fia säger att det är ett kvitto på att det hon gör ger resultat men hon ser också andra vinningar.
– Jag har haft förebilder men jag har också saknat förebilder en lång tid av mitt liv. Det behövs mer förebilder för parautövare men också för tjejer som idrottar. Jag hoppas att jag kan vara en och att priset bidrar till det.

Är det därför du är ledare?
– Grundgrejen är att jag tycker det är roligt att se att de utvecklas och blir bättre och att få dem att älska segling så som jag älskar segling. Jag hade väldigt bra tränare när jag var i deras ålder, nu vill jag kunna vara den förebilden. Det bästa som finns är att höra att ”när jag blir stor vill jag bli tränare som Fia”. Då förstår man att man har varit en rollfigur och jag vill få fler ungdomar att utöva idrott för det finns bara positiva sidor med det.

Det som kunde ha blivit Fias sista säsong som elitseglare blev alltså istället den roligaste i hennes karriär.

Säsongen har gett henne energi att fortsätta satsa, att fortsätta vilja lägga ner tid på träning, och hon ser fram emot VM i Norge nästa år.

På längre sikt håller hon även tummarna för att seglingen ska återfå en plats i parasportens absoluta finrum. När Paralympics arrangeras i Tokyo och Paris är den nämligen inte med.
– 2028 vill jag att seglingen ska vara med i Paralympics och då vill jag vara ett av medaljhoppen, säger hon.Fakta
Fia Fjelddahl
Ålder: 21 år
Ort: Lerum
Idrott: Segling
Klubb: Lerums Segelsällskap
Förebilder: Anna-Carin Ahlqvist (bordtennis) och Helene Ripa (kanot).
Meriter: VM-brons i 2.4mR. Deltog i Paralympics i Rio som 17-åring och var då yngst i den svenska truppen.
Övrigt: Har tränat barn och unga i segling sedan 2012.

Nyhetsarkiv