Maria Bjurström, boccia.

augusti 10, 2021 - 7:00 f m

“Fantastiskt att få vara med på sitt andra Paralympics”

Maria Bjurströms första tävling på nästa två år blir den största en paraidrottare kan vara med om: Paralympics.
– Jag ser fram emot att äntligen få tävla igen, säger bocciaspelaren.

Som för så många andra idrottare har bocciaspelaren Maria Bjurströms vardag sett helt annorlunda ut det senaste ett och ett halvt åren.

Hon gjorde sin senaste tävling i oktober 2019, sedan kom coronapandemin och satte stopp.

Nästan två år därefter står Paralympics för dörren. 

– Äntligen är det dags. Jag har väntat i ett år på spelen. Det är helt fantastiskt att få vara med på sitt andra Paralympics, säger 28-åringen från Mjölby.

“Skönt att inte veta vilken nivå motståndarna är på”

Efter att samhället så sakteliga börjat öppna upp igen har hon varit på tre läger och bland annat sparrat mot sin landslagskamrat Christoffer Hagdahl.

– Lägren har varit jättebra och formen är bra. Sen har jag inte tävlat på nästan två år så jag vet inte hur jag ligger till jämfört med mina konkurrenter. Men det känns bra. Jag tycker faktiskt att det är lite skönt att inte veta vilken nivå motståndarna är på.

Maria Bjurström debuterade på Paralympics i Rio 2016 där hon slutade på åttonde plats.

I Tokyo är målet att ta sig minst lika långt.

– Målsättningen är att spela så bra som möjligt och att försöka ta mig till kvartsfinal men konkurrensen kommer att vara stentuff.

Annat liv under pandemin

Vad innebär det för dig att ha med erfarenheter från ett tidigare Paralympics?

– Nu vet jag hur allt går till, bland annat med media och hur stort ett Paralympics faktiskt är med stor matsal, stora gym och mycket folk överallt. Det är en upplevelse som är någonting annat. Sedan går det inte att jämföra med spelen i Rio eftersom vi är mitt uppe i en pandemi som medför många begränsningar och regler att följa.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Att äntligen få tävla igen. Det är jättetråkigt att bara vara hemma och inte få åka ut och tävla. I normala fall tävlar vi, är hemma några månader och tränar, och sedan tävlar vi igen. Det har varit ett helt annat liv under pandemin.

Maria Bjurström spelar sin första match i Paralympics den 28 augusti.


Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Tokyo.

Nyhetsarkiv