Mark Blake blir expertkommentator på SVT under Paralympics i Tokoy.

augusti 22, 2021 - 6:13 f m

Experten inför premiärsändningen: “Lär finnas en hel del adrenalin i kroppen”

Hallå där Mark Blake som kommer att vara expertkommentator på SVT under Paralympics i Tokyo.

Du kommer att kommentera sändningarna från 5-a-side, en idrott som du är mycket engagerad i, bland annat som tränare.

1. Hur känns det att anta rollen som expert på SVT under Paralympics?

– Väldigt kul. Det är ett proffsigt gäng på SVT och det är lika kul att träffa de andra experterna.

2. Du var expertkommentator under Paralympics i Rio 2016. Hur förbereder du dig inför det här uppdraget?

– Jag läser för att lära mig mer om de olika lagen; inte minst spelarnas namn, form och egenskaper.

– Sociala medier kan vara lärorika, inte minst de officiella lagkontonen och IBSA Blind Fotboll. Sedan finns det engagerade journalist som diskuterar detaljer, inte minst på Twitter.

– Men viktigast för mig är att lyssna på 5-a-side-spelare och intresserade i Sverige hur man ska balansera kommentatorsjobbet. Kommentatorer får tydligen ofta kritik för att de pratar för mycket, vilket jag inte heller vill. Samtidigt är det viktigt för att leverera någon slags syntolkning. Denna balansgång frågar jag folk om och jag tar gärna emot tips.

3. Hur tror du att det kommer att kännas att sitta i den första sändningen som expert?

– Under första sändningen lär det finnas en hel del adrenalin i kroppen. Då ska jag försöka ta det lugnt, dricka te och inte prata för fort. Samtidigt måste man hänga med i matchen, som går undan. Det är också en balansgång. Proffsen på SVT ger alltid bra stöd.

4. Vad ser du fram emot mest från spelen?

– Jag hoppas kunna smyga in i kontrollrummet för att följa de svenska deltagarna. Där finns många skärmar, en häftig inramning och flera deltagare som kör samtidigt.

– Eftersom jag är mest engagerad i idrott för personer med synnedsättning kommer jag att följa cyklisten Louise Jannering, judokan Nicolina Pernheim och längdhopparna Viktoria Karlsson, Tobias Jonsson och Olof Ryberg noggrant. Men eftersom jag gillar de flesta sporter kommer jag följa det mesta, live eller ej. Till exempel boccia kan vara riktigt spännande, lite som schack, och det är en sport man inte får titta på så ofta.

– Till sist ser jag fram emot spektakulära 5-a-side-mål – och inte bara i livesändning. Korta klipp på SVT:s sportsajt brukar lockar många nyfikna och då kan fler komma i kontakt med parasport. Det är kul med Paralympics, det händer inte så ofta men plötsligt är man en del av den globala parasportrörelsen. Och det är väldigt kul att kunna prata om 5-a-side när det finns flera satsningar på gång just nu i olika städer i Sverige. Följ gärna sweden_5_a_side på Instagram för mer om detta.

– Let the games begin!


Så ser du Paralympics i Tokyo.

Nyhetsarkiv