september 19, 2018 - 11:44 f m

Etzner Jakobsson utanför pallen – ny medaljchans på lördag

Världsetta i paradressyr. Men Louise Etzner Jakobsson, 58, och hästen Zernard fick inte till det när ekipaget klev in i VM. I stället för medalj blev det en femte plats i North Carolina på USA:s östkust.

Förväntningarna var höga på Sveriges enda hopp i klassen i Tryon, när det individuella programmet drog igång. 

Louise Etzner Jakobsson var också optimistisk inför start. 

– Jag längtar efter att få rida, det är därför jag är här. Jag hoppas också att rida på 75 procent, sa hon till SVT sport. 

Nu stannade ekipaget på 70,78 procent. 

– Han var lydig och ritten var hyfsad, men han var väldigt tungriden under hela programmet. Han ville inte bära bak, som jag vill, säger Louise Etzner Jakobsson till TT. 

Det blev en femteplats i paradressyrens grad 4-klass. 

– Jag är hyfsat nöjd, det är acceptabelt, men riktigt nöjd är jag inte förrän vi rider runt 75 procent, säger Etzner. 

Etzner Jakobsson och den 15-årige valacken Zernard har haft stora framgångar de senaste åren, med två Paralympics-brons i Rio de Janerio, EM-silver och EM-brons 2017. Tidigare i år har det också blivit två individuella guld i Nordic Baltic Championship. 

Bedömningen var varierad från domarkåren i går. Allt från 72,68 till 68,78. Sämst procent fick gotländskan av en domare från USA. 

– De amerikanska domarna har aldrig dömt mig. Eller så såg de mig som ett stort hot. Jag vet inte. Det är lite obehagligt. Det kändes som att jag låg där de andra domarna lade mig, menar Louise Etzner Jakobsson. 

Sanne Voets från Nederländerna knep guldet. Rodolpho Riskalla från Brasilien slutade tvåa och danskan Susanne Jensby Sunesen trea. 

På lördag tävlar hon i freestyle där topp-8 från gårdagens dressyr kvalade in.
– Hon har en väldigt hög svårighetsgrad på sin freestyle så medaljmöjligheten lever absolut, säger förbundskaptenen Agneta Aronsson.

Nyhetsarkiv