augusti 25, 2019 - 8:01 f m

Ett år kvar till Paralympics: “Nu börjar det bästa”

Nu är det bara ett år kvar till Paralympics i Tokyo 2020. 
– Det är väldigt inspirerande och väcker extremt mycket motivation, säger truppchefen Ines Lopes. 

25 augusti till den 6 september riktas hela världens blickar mot Tokyo och Paralympics 2020. För vissa är blickarna, sedan länge, redan där.

– Äntligen är vi här, det känns som att vi börjar komma mot upploppet nu och allt blir så mycket mer konkret i vårt arbete att kunna skicka en så stark paralympisk trupp som möjligt till Tokyo om ett år, säger truppchefen Ines Lopes.

“Vi kommer göra allt i vår makt
för att åka till Tokyo med en så
stark medaljtrupp som möjligt.”

Intensiv kvalperiod
Sveriges aktiva är just nu inne i en mycket intensiv period med mästerskap och kvaltävlingar där allt handlar om att knipa de där åtråvärda kvotplatserna till Paralympics om ett år. För tillfället har Sverige sex stycken platser som är till 100 procent klara. Dessutom finns det flera aktiva som ligger bra till i de rankingsystem som kommer fälla avgörandet inför Tokyo.

– Konkurrensen blir tuffare och tuffare för varje år, det vet vi om. Men jag ska inte ljuga om att jag gärna hade haft ett par kvotplatser ytterligare klara redan nu, säger Ines Lopes som även hon har en intensiv period framför sig.

 

Anna Beck och cykellandslaget har tagit två stycken kvotplatser för tillfället, en dam och en herrplats.

– Det är nu det riktigt hårda arbetet börjar. Mycket av fokuset ligger på logistik, planering och acklimatiseringen när vi väl kommer på plats om ett år. Vår uppgift är som alltid att ge vår trupp i Tokyo de absolut bästa förutsättningarna utifrån våra resurser.

Ökat samarbete med SOK
Ett led i detta är ett ökat samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté. Under året har det arrangerats en gemensam coachträff och det finns en ständig dialog kring planeringsarbetet runt spelen.

– Det funkar bättre och bättre för varje år som går och vi drar nytta av varandras spetskompetenser på ett bra sätt, säger Lopes.

Maja Reichard tog hela fyra medaljer under Paralympics 2016. Nu har simmerskan avslutat karriären och den svenska truppen får klara sig utan Reichards eventuella medaljskörd.

Hur många medaljer?
För tre år sedan åkte den svenska truppen till Rio de Janeiro för att representera de blågula färgerna. Facit blev totalt tio medaljer, varav ett guld. I Tokyo hoppas Lopes att det blir fler.

– Det går såklart inte sätta ett medaljmål nu men vi kommer göra allt i vår makt för att åka till Tokyo med en så stark medaljtrupp som möjligt.

365 dagar kvar, sen tänds den Paralympiska elden och jakten på medaljerna tar sin början.

Nyhetsarkiv