augusti 21, 2018 - 7:07 f m

EM-brons till Gunilla Wallengren

Första svenska medaljen under friidrotts-EM är bärgad. Gunilla Wallengren körde hem bronset i 5000 meter, klass T54, på friidrotts-EM i Berlin.

Med tiden 13.21.88  blev det ett brons för Wallengren, silvret tog Nederländerna bakom världsrekordshållaren Manuela Schaer, som vann guld med tiden 12.24.47.
– Där hade jag räknat med medalj. säger förbundskapten Magnus Olsson och fortsätter. Så som loppet såg ut blev det ett taktiskt lopp för andra klungan. Optimalt att få brons, jag tror hon är nöjd med bronset. Inte själva loppet, men valören.

Förbundskapten Magnus Olsson hade dock räknat med ytterligare en medalj under EMs första dag. Per Jonsson, längdhopp klass T13, som vunnit de två senaste EM, gjorde tyvärr illa sig när han vrickade foten på inhoppningen. Trots det hoppade han på.
– Det var bara adrenalinet som gjorde att han kunde fortsätta. I efterhand kan man tycka att vi skulle avbryta tävlingen, men vi valde att köra på det var ju bara smärta. Inget som skulle förvärras, och det tror vi fortfarande, han är lite öm idag, uppsvullet. Och så är han bedrövad, han tänkte ta en trippel, har ju vunnit de två föregående EM. Nu blev han fyra. Säger förbundskapten Magnus Olsson

Till samma final tog sig Olof Ryberg och slog till med ett personbästa.
– Det var ju riktigt bra! Sex meter och final på ett seniormästerskap för en ungdom. Hade många längre hopp, men det är ju en planka och den är ju inte jättestor så det blev övertramp. –Det kommer, det kommer, meddelar Olsson övertygad.

Chans till fler medaljchanser redan ikväll. Tobias Jonsson tog sig på tid till final i 100 meter i klass T12. Finalen springs ikväll och förbundskapten Magnus Olsson tror på ett bättre lopp än i försöken.
– Han spände sig lite i slutet på loppet. Det kommer bli bättre ikväll och han kommer ta medalj. Han är inte orolig, och det är inte jag heller.
Även Viktoria Karlsson i längdhopp T11 och Nicklas Almers, 200 meter T54 startar EM idag.
– Kan också bli medalj, säger Magnus Olsson om Viktoria Karlsson.
Nicklas Almers som har haft en tuff uppladdning inför EM, med tre veckors sjukdom och penselinkur, springer final 200 meter, T54 ikväll.
– Det är inte bästa uppladdningen. Tur där att det blir en final direkt. Så sparar han lite krafter.

Överlag är det en nöjd förbundskapten efter första dagen i Berlin.
– Det var en bra första dag. Nu är vi igång!

Följ tävlingarna här.

Se det svenska tävlingsschemat här. 

 

Nyhetsarkiv