Olof Ryberg

Vägen till idrotten

Idrott har alltid varit en stor del av Olofs liv. Redan tidigt uppmuntrade hans föräldrar honom att testa olika saker. Genom åren har han tränat allt ifrån boxning till gymnastik och ett antal olika bollsporter, där bland bandy. Friidrott började Olof med redan vid 5 års ålder. Då var det mest springa runt och hoppa i mattor. Den mer riktiga träning började 2009 då han började träna med Örgryte IS:s då nystartade ungdomsgrupp.

“Friidrott är en underbar idrott i sin frihet
och enkelhet. Du behöver ”bara” vara lite snabbare,
hoppa lite längre/högre eller kasta längre än dina
motståndare så vinner du”.

Goalball började Olof med när han var 14 år gammal. Det var han och en grupp jämnåriga som testade på det, arrangerat av deras lokala syncentral. Olof fann idrotten som fantastisk! Att kunna hålla på med en bollsport trotts sin synnedsättning gjorde honom extremt taggad. Att personerna inom goalballen dessutom  var trevliga och att Olof verkligen trivdes i laget talade inte heller emot.

“Träningsmotiverad
och beslutsam”

Min stryka som idrottare
Jag är träningsmotiverad, beslutsam, blackbox thinking, fokuserad och positiv.

Målet
Det kortsiktiga målet är att ta sig till Paralympics 2020 i Tokyo och komma så långt som möjligt där.
Mer långsiktigt är Olofs mål att bli så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar. När han ser tillbaka på karriären vill han veta att han gjorde allt vad han kunde för att ta sig hela vägen. Ett mer översiktligt mål med idrottandet är att kunna inspirera och motivera andra, framförallt ungdomar med funktionsnedsättningar att idrotta och att leva ett aktivt liv!

Fakta om Olof

Idrott: Friidrott och Goalball
Klubb:
Friidrott: Örgryte IS Goalball: FSBU
Ort: Göteborg
Födelseår:2000

Sociala medier

Instagram: Olof.Ryberg
Facebook: Olof Ryberg

 

Meriter

Senior-VM i både friidrott och Goalball.
EM i friidrott – åttondeplats i längdhopp.
Friidrotts-VM 2017 –  svenskt rekord i höjdhopp för sin synklass och en åttondeplats totalt.
Goalball VM 2018

Titlar:

 

 

2014-2016

Elever 2014-2016

Eleverna i Elitidrottskolans andra årskull har bärgat hem mängder av världscupsvinster och medaljer av ädlaste valör från EM och VM. Hittills en guldmedalj i Paralympics till Sverige.

2012-2014

Elever 2012-2014

Eleverna i historiens första klass i Elitidrottskolan hade året som de gick ut tillsammans skördat åtta Paralympiska medaljer till Sverige. Två guld, tre silver, tre brons

2019-2021

Elever 2019-2021

Elitidrottsskolans fjärde årskull har en extremt stor potential till att bli, inte bara Sveriges bästa, utan även världens bästa atleter inom sina respektive idrotter. Här finns både talang, vilja och ambition för att nå hela vägen till toppen.

2016-2018