Arnt-Christian “Ante” Furuberg

Vägen till idrotten

Ante gillade redan som barn att vara aktiv och röra på sig och började idrotta vid 5-6 års ålder. Sedan dess har det följt honom genom livet att alltid hålla på med någon form av idrott.

Genom basketen, fotbollen, löpningen, cyklingen och nu även längdskidorna har han lärt sig otroligt mycket och det har gett honom otroligt bra erfarenheter även i övriga livet och Ante tror det är en faktor till varför han fortfarande idrottar på en hög nivå. Efter att Ante hamnade i rullstol har idrottandet blivit en än viktigare del i livet då det ger så otroligt mycket smärtlindring och välmående.

Hård träning i hög utsträckning är något Ante alltid tyckt om, han anser att det är en fantastisk upplevelse när man får mäta sin förmåga, som skapats genom just träningen, mot andra och se sin förbättring på tävlingarna.

“Jag är ganska envis och
vägrar oftast att ge upp”

Mina styrkor som idrottare
“Jag är ganska envis och vägrar oftast att ge upp. Det tror jag att jag har stor nytta av även inom idrottandet. Att oavsett hur ont det gör på det där intervall-passet så vägrar jag ge mig förrän tiden är slut, jag vägrar ge mig bara för att jag är trött, har ont eller av någon annan anledning.  Samtidigt är jag väldigt analytiskt lagd och gillar att nörda ner mig i saker. Så jag försöker hela tiden förbättra vinklar i utrustningen och försöker lära mig så mycket jag kan för att träna på det bästa sättet för att bli så bra som möjligt.”

Målet
“Givetvis är målet att ta en medalj i ett Paralympics, men samtidigt är själva resan dit det kanske viktigaste målet för Ante. Att känna att han hela tiden kan utvecklas och ta idrottandet till en ny nivå för varje år, månad och dag. Att jag kan utveckla allt från sin kapacitet till hur skruvarna på kälken skall sitta. Varje delmål är otroligt viktigt för Ante att känna att han hela tiden tar sig åt rätt håll. Oavsett om det resulterar i en medalj eller inte så finns det alltid något mer att gå efter.”

Fakta om Ante

Idrott: Längdskidor / Skidskytte
Klubb: 
IK Jarl Rättvik
Ort: Falun
Födelseår: 1987

Sociala medier

Instagram: arntchristianf
Facebook:
 Arnt-Christian Furuberg Paralympic XC Skier

Meriter

Titlar: Svensk mästare, nordisk mästare och en femte plats på EM

2014-2016

Elever 2014-2016

Eleverna i Elitidrottskolans andra årskull har bärgat hem mängder av världscupsvinster och medaljer av ädlaste valör från EM och VM. Hittills en guldmedalj i Paralympics till Sverige.

2012-2014

Elever 2012-2014

Eleverna i historiens första klass i Elitidrottskolan hade året som de gick ut tillsammans skördat åtta Paralympiska medaljer till Sverige. Två guld, tre silver, tre brons

2019-2021

Elever 2019-2021

Elitidrottsskolans fjärde årskull har en extremt stor potential till att bli, inte bara Sveriges bästa, utan även världens bästa atleter inom sina respektive idrotter. Här finns både talang, vilja och ambition för att nå hela vägen till toppen.

2016-2018