augusti 24, 2021 - 4:44 e m

Elden är tänd – nu kan spelen börja

Den Paralympiska elden är äntligen tänd och spelen stundar i Tokyo. Klockan 13 på tisdagen svensk tid inleddes invigningsceremonin till de Paralympiska spelen i Tokyo, en efterlängtad start på ett försenat mästerskap.

Paralympics är officiellt i gång. Kanotisten Helene Ripa och tennisspelaren Stefan Olsson ledde in den svenska truppen under invigningen på Olympia stadion i Tokyo.

En historisk invigning då Japan blir först någonsin att agera värdland för två Paralympics, eftersom landet även arrangerade spelen 1964.

Invigningen av det 16:e Paralympiska spelet inleddes med att värdnationen Japans flagga bars in av aktiva och före detta aktiva paralympier. När flagga var hissad och nationalsången framförd startade uppträdandet på Olympia stadions inneplan.

När den första delen av showen var klar väntade entré för dags för de 163 trupperna att göra entré. Först ut var flyktinglaget och som femte land kom Afghanistan var flagga bars in under ceremonin av en Japansk volontär för att visa solidaritet för situationen i landet och de idrottare som stoppades från att delta i Paralympics. Ett beslut som togs inför invigningen.

 — Vi kommer att inkludera Afghanistans flagga i ceremonin för att visa solidaritet, sa Andrew Parsons, presidenten för Internationella Paralympiska kommittén inför invigningen.

Den svenska entrén

Som land 71 i turordningen klev den svenska truppen in på Olympic Stadium iklädda gult och blått med fanbärarna Stefan Olsson och Helene Ripa längst fram i ledet. I följet bakom saknades simmarna, bordtennis och några av cyklisterna annars var stora delar av 26-mannatruppen på plats.

Sist ut var som vanligt värdnationen — Japan.

Med alla länder inmarscherade fortsatte skådespelet på innerplan med fyrverkerier och ljusshow. Det stora temat på uppträdandet kretsade mycket kring invigningens huvudtema “Vi har vingar” som en symbol för olika sätt att ta sig framåt.

Huvudkaraktären i showen var en ung tjej i rullstol vars “plan” endast hade en vinge. Men SVT:s kommentator och före detta Paralympier Aron Andersson var kritisk kring budskapet.

— Det är fint att man lyfter att alla har olikheter och ställs för olika utmaningar och har funktionsnedsättningar. Men jag kan också tycka att det är för jäkla töntigt, kan man inte göra en stor pampig invigning som man har på OS, säger Andersson och fortsätter.

— De som tävlar på Paralympics visar redan att de klarar det här, dom visar sin storhet genom det man gör idrottsmässigt. Varför ska man blanda in det i invigningen också.

Startgnistan för de Paralympiska spelen

Traditionsenligt hölls det även tal från Japans Olympiska minister Seiko Hashimoto som representant för organisation, följt av Andrew Parsons, presidenten för Internationella Paralympiska kommittén

Efter tal och hissande av den Paralympiska flaggan var tiden kommen för en tempohöjning i invigningen och Paralympic airport, som varit återkommande under hela ceremonin, blev åter spelplatsen för showen.

Efter ytterligare en stunds show där det envingade unga planet stod i fokus och laddade för avförd kom till slut stunden alla väntat på och kommit för — tändningen av den Paralympiska elden.

Den paralympiska elden tändes av tre japanska paralympier, rullstolstennisspelaren Yu Kamiji, bocciaspelaren Shunsuke Uchida och styrkelyftaren Karin Morisaki.

Tävlingarna inleds på onsdagen och pågår till och med den 5 september.

Nyhetsarkiv