september 12, 2018 - 9:26 f m

Efter VM-debuten: “Otroligt”

Ebba Einarsson gjorde under onsdagsmorgonen sin VM-debut i pararodd. En debut som gav mersmak. “Nu vill jag bara raketflyga in i framtiden och se vad den har att erbjuda”.

Ebba Einarsson gjorde idag sitt första världsmästerskap i para-rodd. Detta bara ett år efter det hemska beskedet om att hon fått en blödning i ryggmärgen och blivit förlamad från midjan och neråt. Hon har fått många lovord på vägen och så sent som för två veckor sedan tränade hon tillsammans med den norska storstjärnan,  Birgit Skarstein.

–  Jag var väldigt imponerad över hur Ebba har hanterat sin situation och hur långt hon har kommit redan nu, sa norskan då.

I onsdags tävlade de mot varandra i försöksheatet på 2000 meter under VM i Bulgarien. Ebba slutade fyra på tiden 12:53.870 medan Birgit vann med tiden 10:26.380. Direkt efter loppet var det trots placeringen en mycket nöjd svenska som inför VM hade som största mål att se och lära.

Hur var det att göra VM debut?
– En otrolig upplevelse. Det är en speciell känsla att bara vara här på området och både se och träffa alla atleter, coacher, media, supportrar. Att ligga sida vid sida med roddare som man tidigare bara sett på tv och sett upp till. En boost av motivation och glädje. Till en början var jag bara pirrig och mer nervös över att jag inte var nervös än att jag var nervös på riktigt. Väl ute på vattnet vid start så började jag må illa och det höll sig ett bra tag till och med efteråt. Men en helt fantastisk känsla att sitta där på startlinjen när de ropar upp de representerade länderna och konkurrenterna.

Är du nöjd?
Vi hade tidigare gjort upp en race plan som jag fullföljde hela vägen till mållinjen och det är jag väldigt nöjd över. Det kändes stadigt och jag klarade av att hålla takten bättre än förväntat.

Vad tar du med dig?
– Erfarenheten, jag gjorde ett tekniskt sätt mycket bra lopp och jag får mycket beröm från flera håll. Jag har nu lagt en baseline och en tid som jag vill förbättra till nästa gång, till nästa lopp vill jag därför följa planen precis som innan bara lägga på den där lilla extra styrkan och energin. Det jag får ta med mig hem är att bygga upp min styrka, för min uthållighet finns där.

Hur ser du på framtiden?
– Alla dessa dagar är en galen motivationshöjare. Det gör att jag vill raketflyga in i framtiden för att se vart allt kommer leda och erbjuda. Jag hoppas att detta bara är en början.

Nyhetsarkiv