december 13, 2021 - 6:39 e m

Efter världscupspremiären: “Jättesköna kvitton och lite mersmak”

Det blev tre pallplatser och två karriärsbästa under Världscupspremiären i Canmore, Kanada, för det svenska paralandslaget i längdskidor och skidskytte. Resultat som förbundskapten Fredrik Uusitalo är nöjd över, samtidigt som han ser potential till fler fina resultat framöver.

— Även om vi fått med oss några sköna kvitton här så tror jag det är lika viktigt att fortsätta göra jobbet som kommer över tid här framöver på hemma plan.

Arnt-Christian Furuberg, körandes i sit-ski klass LW 11.5, inledde världscupsäsongen med en elfteplats i herrarnas 7,5 km på tiden 14:27.0.
Vann gjorde Italienaren Giuseppe Romele med två ryssar bakom sig. Ivan Golubkov och Danila Britik.

Zebastian Modin följde upp med en tredjeplats på tiden 19.06.3 bakom hemmaåkaren Brian McKeever som vann på 18.54.2 framför Oleg Ponomarev från Ryssland (19.00.3) i 7,5 km för åkare med synnedsättning.

Under dag två blev det en 12:e plats för Furuberg på distansen 10 km, tre och en halv minut bakom vinnaren Giuseppe Romele från Italien som tog sin andra vinst under tävlingarna.

För Modin blev det en sjätteplats på 12,5 km lite mer än två minuter bakom vinnaren Brian McKeever från Kanada.

Efter två lopp av längre distans väntade sprint på den tredje tävlingsdagen, både Modin och Furuberg. Då blandade och gav dagen för svenskarna.

Furuberg startade starkt och fick ett bra kvallopp där han kvalificerade sig till semifinal med sjunde bästa tid (2:11.47), 13 sekunder bakom bästa notering från Kanadas Collin Cameron.

Men i semifinalen blev det en sämre start och Furuberg lyckades inte komma tillbaka i loppet och med en femteplats i semifinalen var det färdigkört för dagen. Med det var även tävlingarna i Canmore över för Furuberg.

— För “Antes” del var det viktigt att komma igång och tävla igen, han körde ju ingenting i fjol. Så för han var det viktigt att bara få på sig nummerlappen och komma in i rutinerna igen. Det var även en spänd förväntan att få se vart han ligger också, säger förbundskapten Fredrik Uusitalo om Furubergs resultat under världscupen i Kanada.

— Han (Arnt-Christian Furuberg) genomförde tre bra lopp som indikerar på att han tagit steg i rätt riktning. Jag tycker det indikerar på en slags stabilitet. Det är inte att han är upp och nosar på en topp-10 utan han gör faktiskt tre lopp som är internationellt gångbara resultat, konstaterar Uusitalo.

Andra pallplaceringen för Modin

Bättre gick det för Zebastian Modin och guide Erik Persson under sprinten.

Med andra tid i kvalet och vinst i semifinal-heatet fick Modin se sig besegrad av Oleg Ponomarev från Ryssland i finalen och nöja sig med en andraplats, och säsongens andra pallplacering under världscupen.
Trea kom Vladmir Udaltsov, Ryssland.

Resultat som för förbundskapten Fredrik Uusitalo var ett gott kvitto på både Modins träning men också en säkerhet i den nya guiden Erik Persson.

— Han åker dit med en helt färsk guide, Erik Persson, som ska få stor eloge för vi sa det när vi var på plats: “det blir som en intensivkurs för dig det här”, för man får gå igenom alla moment på kort tid där, och sättet de lyckats genomföra det här — hatten av till honom, säger Uusitalo och forsätter med att lyfta Zebastian Modins insatser.

— Att Zebastian lyckas hitta energin och hitta nya sätt att hantera och lyssna på en ny person, och de ska ihop hinna åka in sig och göra det på ett bra sätt också. Så det har varit grunden på ett jättebra kvitto att Erik också är med i matchen. Sen så vet vi vad Zebastian kan när allting stämmer, då är han bland världens bästa. Så jag tror även för hans del att det här, med de resultaten så pass tidigt under säsongen, var kvitto på allt slit och något som han kan ta med sig vidare in i säsongen. Jag tror också det finns ytterligare snäpp även där med fler race och mer stabilitet i guidefrågan också.

Skidskytte och ny pallplats

För Modin väntade tre tävlingsdagar till innan världscupspremiären kunde summeras. Kvar på schemat var skidskyttet.

Först ut var 12,5 km och då blev det en niondeplats efter 2 bom i första skyttet, tre i andra, en i tredje och två i sista. Med det facit körde Modin in 4 minuter och 18 sekunder efter vinnaren Stanislav Chokhlaev från Ryssland som endast hade en bom i skyttet.

På sprinten däremot då slog Zebastian Modin och Erik Persson till med en ny pallplats.

På 2 bom (1+1), en i stående och en i liggande, noterades man för tiden 18.28.8 och duon fick ännu en gång kliva upp på pallen. Endast två åkare hade en bättre sprint-dag än Modin.
Ryssen Stanislav Chokhlaev som vann igen och hans landsman Polukhin Nikolai som tog andraplatsen.

— Det är egentligen på längd han har haft de övervägande resultaten och där tyngden i träningen legat, så jättebra att få tre skidskytte-race på raken. Viktigt så här i inledningen på säsongen också. Jag tycker att han får till ett lopp som sticker ut och kommer på pallen i skidskytte, det tycker jag var riktigt roligt! Och att han kan skjuta 1+1 under en världscupstävling när det är skarpt läge, att få till skarpt skytte ihop med snabb åkning och att han dessutom gör det ihop med en ny guide — det tror jag ger lite mersmak till framtiden också, så summerar förbundskapten Modins världscupspremiär.

I Zebasitan Modins sjätte lopp på nio dagar avslutades tävlingarna i Canmore med en niondeplats för Modin efter totalt åtta bom (4+1+3+0).

Även om resultaten talat för Sverige under premiären är förbundskapten Uusitalo noga med att poängtera att det här är bara starten på en säsong där mycket väntar. Inte minst VM och Paralympics.

— Det är ingen hemlighet att ett sånt här år så är det många som siktar på en peak till senare delen av säsongen när det gäller som mest, så även om vi fått med oss några sköna kvitton här så tror jag det är lika viktigt att fortsätta göra jobbet som kommer över tid här framöver på hemmaplan för sen efter VM går allt ganska mycket i ett. Men allt som allt jättesköna kvitton och lite mersmak, som jag tror ger ett litet lugn också, efter slitet som skett under sommaren som nu gett resultat.

Nyhetsarkiv