maj 18, 2018 - 7:20 f m

Ebba har hittat tillbaka: ”Var helt fantastiskt”

”Det var första gången efter skadan som jag inte tänkte på att jag var skadad – det var helt fantastiskt”, säger Ebba Einarsson efter sin pararodd-debut.

För knappt ett år sedan drabbades Ebba Einarsson, 18 år, ev en blödning i ryggmärgen och blev förlamad från midjan och neråt bara över en natt. En vecka tidigare hade hon vunnit SM-guld i rodd och drömde om världseliten. Nu, knappt ett år senare är hon återigen tillbaka i roddbåten, men nu inom paraidrotten.

– Att få stå där på startlinjen och bara fokusera på tävlingsmomentet, det var helt fantastiskt. Jag ville inte kliva ur båten. Det var första gången efter skadan som jag inte tänkte på att jag var skadad, berättar Ebba Einarsson.

Läs mer: Den Paralympiska lågan är tänd

Under en veckas tid har hon, tillsammans med världseliten, varit i Italien på tränings- och tävlingsläger som arrangerats av FISA (internationella roddförbundet).

– Jag fick tävla mot de som tog medaljer i VM vilket kändes extremt inspirerande. Det här var utan tvekan den största tävlingen jag någonsin varit på. Jag försökte suga åt mig så mycket som möjligt och alla var väldigt hjälpsamma i och med att jag är så pass ny. Paraidrotten känns väldigt familjär och det gillar jag.

Ebba Einarsson blev sexa i finalen på 2000 meter. Foto: Privat.

Första gången hon var i kontakt med en pararoddbåt var för tre veckor sedan, i Tejckien, och det var många som höjde på ögonbrynen när de såg vilken nivå den unga svenskan hade.

– Många blev förvånade när de hörde hur pass ny jag var. Men jag har ju rytmen och tekniken med mig från min tidigare roddkarriär. Det svåra nu var att hitta rätt inställningar på båten men alla var väldigt hjälpsamma, säger Ebba.

Ledningen av det Internationella roddförbundet var så pass imponerade att de bjöd in Ebba till VM i Bulgarien i september.

– Det är ju ashäftigt att få åka dit tillsammans med hela världseliten oavsett pararodd eller inte. Men jag ser det här som ett testår där huvudmålet inte ligger på prestation utan mer på att hitta rätt båt och känsla, säger hon.

Men det är inte utan att tävlingsskallen inom 18-åringen blickar upp mot den absoluta världstoppen på sikt.

– Innan skadan ville jag nå världstoppen. Nu vill jag bevisa att jag kan nå den trots att jag fick hinder på vägen. Jag vill fortsätta på samma väg.

Nyhetsarkiv