januari 21, 2020 - 5:06 e m

Ebba Årsjö vann sin första världscuptävling med över två sekunder och tog därmed Sveriges första seger på över 15 år.

I veckan gör Ebba Årsjö debut i världscupsammanhang när hon tillsammans med det svenska alpina paralandslaget befinner sig i Kranjska Gora, Slovenien. Och vilken debut hon bjuder på.

“Väldigt skönt att få tävla på rättvisa villkor.”

Det blev visserligen en urkörning i måndagens inledande slalomåk men vad gör det när hon dagen efter slog till med Sveriges första alpina världscupseger på över 15 år.

– Det känns superbra att det gick vägen, säger en glad Ebba via telefon.

Hon gick ut sist i andra åket med en ledning på över två sekunder. En tuff mental utmaning för den blott 19-åriga svenskan.

– Jag var rejält nervös uppe på start och jag vet att jag lätt blir övertaggad. Mitt fokus var att försöka köra ett tryggt åk utan att tappa för mycket tid och det gick ju fint.

Trots det “trygga” andra åket vann hon med förkrossande 2.26 sekunder över tvåan Varvara Voronchikhina från Ryssland.

– Jag rankar den här segern väldigt högt. Inte bara resultatmässigt utan även känslomässigt i och med att jag äntligen kan få visa upp vad jag går för. Det är väldigt skönt att få tävla på rättvisa villkor, säger Ebba.

Det var först i slutet på 2019 som hon blev inklassad inom paraalpint efter att under hela sin karriär konkurrerat med åkare utan funktionsnedsättning.

>> Läs mer: Svenska supertalangen vann fyra gånger om

– Det ger mig väldigt mycket självförtroende och trygghet. Det är skönt att känna att det inte bara är jag som har ett problem att ta hänsyn till, här har alla något att anpassa sig efter, berättar Ebba.

Det var inte bara Ebba som gjorde bra ifrån sig på världscupens andra dag. Aaron Lindström, som haft strul med en knäskada de senaste månaderna, kom på en imponerande sjätteplats, 4.61 sekunder bakom segraren.

16-åringen Arvid Skoglund körde tyvärr ut i första åket och får ladda om inför onsdagens slalom.

Tävlingsprogram från Kranjska Gora


>>Läs mer: Talangerna redo för världseliten

Aaron Lindström, Arvid Skoglund och Ebba Årsjö
Aaron Lindström (19 år), Arvid Skoglund (16 år) och Ebba Årsjö (19 år) utgör det svenska landslaget i paraalpint.

Nyhetsarkiv