Stefan Olsson och Helene Ripa.

augusti 23, 2021 - 9:00 f m

Rutinerade fanbärare vid invigningen av Paralympics

Fanbärarna är utsedda. Det blir veteranerna Helene Ripa och Stefan Olsson som bär in den svenska flaggan när Paralympics i Tokyo invigs. 

Tisdagen den 24 augusti klockan 13.00 svensk tid invigs de Paralympiska spelen i den japanska huvudstaden.

Kanotisten Helene Ripa och rullstolstennisspelaren Stefan Olsson har utsetts till fanbärare för den svenska truppen.

– Superkul, det känns helt fantastiskt. Det är en jätteära och en av de saker man ser fram emot som mest som paralympier, att få äran att någon gång bära in flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt, säger Helene Ripa.

– Jag kan bara instämma med Helene. Det är nog nästa större än själva Paralympicsguldet. Det är inte många som får uppleva det här, säger Stefan Olsson.

Är det så det känns?

– Jamen lite. Det är en väldigt ärofylld upplevelse så jag är väldigt glad och tacksam. Det var väldigt känslosamt när Ines (Lopes, truppchef) ringde och berättade.

Helene Ripa gjorde sitt första Paralympics redan 1992 i Barcelona där hon tog en femteplats som bäst i simning. Därefter blev det några års uppehåll från elitidrotten innan hon var tillbaka i Paralympics till Sotji 2014 då det blev ett guld och ett silver i längdskidåkning. I Rio, två år senare, deltog Helene i kanot där hon kom på femte plats i finalen. Och det är som kanotist hon kvalificerat sig för Paralympics i Tokyo.

Stefan Olsson vann ett guld i rullstolstennis i London 2012 i dubbel (tillsammans med Peter Wikström). De två tog ett silver i Beijing 2008. Stefan har också vunnit Wimbledon tre gånger – två i singel och en i dubbel.

– Just att vi är två som får gå in med flaggan den här gången gör det extra roligt och jag är självklart jätteglad att få göra det med Helene, säger Stefan.

Invigningen sker på Japans nationalarena, Olympic Stadium, i centrala Tokyo och pågår mellan klockan 13.00 och 16.00 svensk tid (20.00-23.00 lokal tid). Invigningen sänds på SVT1.


Läs mer om den svenska truppen i Tokyo.

Nyhetsarkiv