Paracyklisten Patrik Ohlqvist på VM i Emmen.

september 15, 2019 - 9:21 e m

Förbundskaptenen efter VM: ”Vi måste göra hemläxan”

Det blev inga VM-medaljer till Sverige på UCI Para-Cycling Road World Championships i Nederländerna. Förkylningar och “stolpe ut” satte käppar i hjulen för de svenska cyklisterna.
– Nu vet vi att vi måste göra hemläxan, säger förbundskapten.

På söndagen avslutades VM-veckan i nederländska Emmen. Efter tävlingarna summerar förbundskaptenen Michael Lindgren den svenska insatsen.
– Det var tuffa och bra tävlingar. Vi har inte alltid dagarna med oss, utan vi har vad vi kallar stolpe ut i vissa fall. Jag tänker bland annat på tandemparet igår som gick en riktig rysare.

Det var på lördagen som Louise Jannering och Anna Svärdström (pilot) (WB) tävlade i linjeloppet. Med tre varv kvar att köra tog duon täten och skapade sig en lucka till övriga fältet. En lucka som höll sig en bra bit in på sista varvet.
De jagande kom dock både ikapp och förbi och svenskarna slutade på en sjunde plats.
– Det visade sig sedan att de hade blivit påkörda och att skivan låg på, det är inget som säger att de hade hållit hela vägen ändå, men det gjorde inte saken bättre, säger Michael Lindgren.
– De gjorde ett jäkla bra försök och det bådar gott för framtiden.

Regerande världsmästaren Anna Beck (WC3), som tampats med en förkylning, fick av förklarliga skäl inte heller till det. Efter torsdagens tempolopp var hon besviken.
– Det var inte min dag i dag. Bättre än så här kan jag, sa hon då.

På lördagens linjelopp var hon länge långt fram i klungan men orkade inte hänga med in på upploppet och slutade sexa.

Michael Lindgren:
– Anna har inte tävlingarna här. Hon har en infektion i kroppen och den svarar inte som den brukar. Okej, vi visste att det var som det var men det kunde kanske ha gått att få en lite bättre placering för hennes del.

Läs mer: Förkylning stoppade Anna Beck i VM-tempot

Henrik Marvig (MC3) hängde med tätklungan i stort sett hela linjeloppet men kroknade den sista kilometern och slutade på elfte plats.

– Marvig gör vad han kan. Men likaså där; han ligger med väldigt länge men känner när han kommer in i finalen att det som ska finnas inte finns där, säger Michael Lindgren.

Rickard Nilsson (MT1) och Patrik Ohlqvist (MH2) lyckades inte heller sno åt sig några framskjutna placeringar.
Söndagens linjelopp resulterade i en åttonde plats för Rickard Nilsson och en 14:e plats för Patrik Ohlqvist.

Läs mer: Bildextra från VM i Emmen

Trots att det inte blev några medaljer har svenskarna plockat in viktiga UCI-poäng, som delas ut till de tio främsta åkarna i varje lopp och som är värdefulla för att kvalificera cyklister till Paralympics i Tokyo. (Sverige har sedan tidigare två platser i Tokyo, målet är fyra).

Michael Lindgren tar därtill med sig ett par insikter hem till Sverige.
– Inför ett stort mästerskap som Paralympics var det här kanske inte ett idealresultat – men jag tycker samtidigt att det är bra för nu vet vi att vi måste göra hemläxan. Alla vet att nivån kommer att vara ännu högre under 2020, så det är på ett sätt bra att vi inte åker härifrån med ett antal medaljer och tror att vi är så duktiga att vi per automatik står på pallen i Tokyo. Det tar jag med mig.

Samtliga resultat från VM i Emmen

Alla vår bilder från VM i Emmen hittar du i bildspelet nedan.

UCI Para-Cycling Road World Championships Emmen

Nyhetsarkiv