Svartvit bild på Stefan Jansson till vänster. Till höger syns en tjej i rullstol bakifrån. Hon har på sig en blå tröja med guldig text som säger Start Your Impossible Camp.

november 27, 2020 - 11:29 f m

Coronapandemin sätter stopp för Start Your Impossible Camp

På grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset har Parasport Sverige bestämt sig för att ställa in de Start Your Impossible Camps som skulle ha arrangerats under det första kvartalet 2021.

Från och med den 24 november gäller förbud mot sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer. Sedan tidigare gäller även Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt skärpta allmänna råd i majoriteten av Sveriges regioner.

– Det är av högsta vikt att följa råden från regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionerna. Förbudet, de skärpta allmänna råden och restriktionerna innebär bland annat att man inte ska samlas fler än åtta personer, inte ska träna inomhus eller umgås med andra än de i sitt eget hushåll. Detta gör att vi inte anser att det går att genomföra Start Your Impossible Camp på ett säkert sätt med hänsyn till smittspridningen, säger Stefan Jansson som är ansvarig för det populära prova på-lägret.

Det är heller inte aktuellt att genomför varken lägren eller idrottsdagarna i mindre skalor med till exempel färre deltagare.
– Med de restriktioner som råder vill vi inte uppmana till idrott med personer som man till vardags inte umgås med och väljer därför att skjuta upp evenemangen, säger Stefan.

Planeringsarbetet fortsätter i stället för resten av 2021. Förhoppningen är att lägren ska kunna arrangeras senare nästa år.
– Vi hoppas såklart att samhället snart öppnar upp och vi planerar för fullt för nya läger när det väl gör det.  Då hoppas vi även på massor av nya deltagare till våra idrotter, säger Stefan.

Han betonar också vikten av att fortsätta vara aktiv trots dessa svåra tider.
– Passa på att träna mycket utomhus i närheten av där du bor. Ett tips är också att bli inspirerad av våra träningsfilmer som finns på Youtube under vinjetten ParaPepp, säger Stefan.


Fakta

Uppdaterad Coronainfo från Parasport Sverige

Parasportförbundet ger följande riktlinjer för parasportaktiviteter och föreningar, med tanke på den ökade smittspridningen som just nu sker runtom i landet.

• Tävlingar, matcher, cuper och turneringar skjuts upp. Dessa innebär att personer träffas som annars vanligtvis inte gör det, vilket leder till ökad smittspridning.

Träningar

• Träningar för personer födda 2005 eller senare kan enligt allmänna rekommendationer för idrotten fortsätta att genomföras. Grunden för detta beslut är enligt smittskyddsläkare att denna målgrupp ej är smittspridare i samma utsträckning. Tänk på att paraidrottare dock kan tillhöra riskgrupper som är extra utsatta när det gäller smitta. Gör därför en noggrann övervägning med respektive träningsgrupp vad som ska gälla under perioden med skärpta restriktioner.

• Bedrivs träning utomhus om möjligt.

• Undvik kollektivtrafik för att ta dig till och från träning.

• Använd ej omklädningsrum, utan byt om hemma innan och efter träning.

• För äldre aktiva som inte är elitidrottare här hittar du definitionen av vad som är en elitidrottare och inte kan träna ute – ställ in och skjut upp om det inte får betydande konsekvenser. Restriktionerna gäller under en begränsad period och tillsammans kan vi stoppa smittspridningen.

• Möten eller Konferenser bör undvikas och istället ske digitalt när det är möjligt. 

• I distrikten kan lokala avvikelser gälla och de råd som regionerna infört hittar du via denna länk som listar aktuellt läge i respektive region.

Följ parasportens rekommendationer via Parasportens hemsida om Corona och Idrotten och följ även utvecklingen och rekommendationerna på ditt RF/SISU-distrikts hemsida samt via RF:s infosida om Corona och Idrotten

Nyhetsarkiv