mars 7, 2022 - 6:27 f m

Brons till Zebastian Modin

Zebastian Modin bärgade Sveriges andra medalj i Peking när han ihop med guide Emil Jönsson Haag körde hem bronset i 20 kilometer klassisk stil. Det var Modins sjätte paralympiska medalj.
– Det känns väldigt skönt, sa Zebastian Modin efter loppet där han återigen bevisat att han är en av Sveriges främsta vinterparalympier.

Uppladdningen har inte varit optimal med en krånglande höft, Covid-19 och missat VM. Men Zebastian Modin visade sin styrka och rutin när herrarnas långdistans för åkare med synnedsättning avgjordes.
– Med den ingång jag haft sista ganska långa tiden så är det här helt okej, men jag hade kunnat önska lite bättre. Men hur som helst – jag är ganska nöjd med det här loppet så det är ändå det man får utgå ifrån. Så det känns mycket bra!

Han var elva i Vancouver, tog brons i Sotji och kom fyra i Pyeongchang. Åtta år efter spelen i Sotji återupprepade sig historien för 27-åringen från Östersund, som till en början fick kampas mot kinesen Xu om tredjeplatsen. En kamp som inte blev allt för långvarig. Redan efter 2,3 kilometer var Modin med guide Jönsson Haag ikapp och förbi.

Med halva distansen avklarad var svenskduon på god väg mot medalj med över två minuters marginal ner till fyran. Den satta planen såg ut att hålla.
– Vi hade bestämt att ta det lugnt i början och försöka hålla fyra jämna varv och verkligen balansera. För smäller det här uppe, om man går över gränsen, då kan det vara svårt att hitta tillbaka och det tycker jag att jag lyckades väldigt bra med utifrån den dag och den kropp jag har just nu, konstaterade Modin efter medaljloppet.

När kompani Modin/Jönsson Haag korsade mållinjen på tiden 1:00:05.4 var bronset redan säkrat och Zebastian Modin tog därmed sin sjätte paralympiska medalj. Bronset innebär också att Emil Jönsson Haag tagit medalj på både Paralympics och OS.

Kortfattat kan man säga att den tänkta planen höll, men guide Emil hade ett utförligare svar för hur loppet var.
– Det var bra, alltså det är tufft. Höjden gör verkligen sitt här och vi hade perfekta förutsättningar, det var jättefina spår som vi kunde följa vilket är viktigt för mig och Zebben och sen hade vi bra utrustning. Sen gäller det att ligga och balansera på de här farterna för går man över gränsen här då är man borta. Vi höll planen, vi åker lugnt från start, gör jämna varv och har bra kommunikation. Aa, jag är svinnöjd att vi står här med medalj.

Hur firar man ett brons på Paralympics?
– Vi får se. Det blir väl att bara njuta hemma i byn i dag. I morgon börjar vi ladda om igen till sprinten. Jag tror man kanske småfirar lite på något sätt, men det blir väl framför allt när vi är klara här, säger Zebastian Modin innan Emil bryter in:
– Du ska få pommes frites!
– Ja pommes kan det bli, byta kinamaten litegrann, medger Modin och bronsduon småskrattar.

Guldfavoriten, Kanadensaren Briasn McKeever, fanns det ingen som kunde utmana. Han drog ifrån redan från start och vann ohotad sitt 14:e paralympiska guld, över tre minuter framför amerikanen Jake Adicoff som tog hand om silvermedaljen.

Nyhetsarkiv