augusti 31, 2021 - 1:10 e m

Besvikelse efter rysare — duon Andersson och Karlsson lämnar Tokyo utan medalj

Så var det dags för duon som levt ihop det senaste året för just de här matcherna – Bordtennisens lagspel för Emil Andersson och Linus Karlsson. Första motståndare var Frankrike och där fanns det revansch att hämta ut. Så blev det inte för svenskduon som föll efter en riktig rysarkvart.
— Nej det känns ju inte alls kul, vi har ju satsat så himla mycket och sedan ska det sluta så här. Det är väldigt tungt asså, säger Emil Andersson efter uttåget i kvartsfinalen.

Första poängen gick till Sverige, andra till Frankrike, sedan Sverige igen, Frankrike och Sverige. Ja så såg det ut i inledningen av första set där lagen följdes åt fram till 5-5. Då tog Sverige två raka och gick upp till 7-5.

Snabb replik väntade inte länge från fransmännen som återigen tog ställningen till likaläge, 7-7.

En smash ute på vänsterkanten från Emil höll Sverige i framkant på poängtavlan men matchbilden såg ut som tidigare – varannan poäng och lika läge eller en upp för något av länderna.

Fransk ledning blev det först vid 8-9 som blev till 8-10 och setboll. Serve från Andersson två gånger om gav servess i båda och lika på 10, igen och efter att Karlsson servat igång spelet i vad som blev de två sista bollarna gick första set till Sverige med 12-10.

I andra set gick första, följt andra och tredje bollen till Sverige och fransmännen noterade en första poäng när resultatet skrev sig till 3-1 och deras andra till 4-2.

Spelet såg stabilt ut för Andersson och Karlsson när duon tog ledningen med tre poäng, 7-4, som snabbt byggdes på till 9-4. Frankrikes Bouvais och Berthier svarade med att ta tre bollar i rad och reducerade den svenska ledningen till 10-9. Svensk time out som följdes upp med ytligare franska poäng och vändning till 10-11, tätt följt av 11-11.

För första, men inte sista gången i matchen krävdes en skiljeomgång. Då drog fransmännen längsta strået och kvitterade matchen till 1 – 1 i set.

Tredje set

Lika synkroniserat och väl koordinerat som spelarna rörde sig vid bordet, lika jämn var matchbilden och poängföljden, precis som i tidigare set. Ena laget tog en boll och det andra svarade. Tillslut hade Sverige fått ett litet grepp med 7-4 och en fransk timeout begärdes.

Emil och Linus följde upp timeouten med att utöka sin ledning till 8-4. Men återigen spelade Frankrike upp sig och hade kvitterat och sedan vänt till 9-10.

Bollen i nät från Bouvais och poäng till Sverige, 10-10. Nästa boll bjöd på spel långt bak från borde på bägge sidor och poäng gick till slut den svenska duon, som sedan även stängde tredje set.

2-1 i matchen.

Fjärde set

Till skillnad från de tre första seten gick de två första poängen till Sverige innan Frankrike var ikapp och laget följdes åt ännu en gång, från ställningen 3-3 till 6-6

En boll i nät, en utanför och en missad från Frankrike och Sverige stod med tre poängs fördel när Frankrike reducerade med två innan Karlsson/Andersson hade möjlighet att stänga dubbelspelet. Istället vände det igen efter en fransk serve och returboll utanför bordet från Karlsson och istället var det kvitterat igen, 10-10.

I skiljeomgångarna fixade Karlsson svensk poäng och Andersson missade bollen i nästa sekvens. Återigen bytte lagen poäng med varandra — 11-11, 12-11, 12-12, 13-12 innan svenskparet tillslut stängde dubbelspelet med 14-12.

Precis som i damernas kvartsfinal krävdes en vinst i singelspelet för avancemang till semifinal.
— Vi gör ju en ganska bra dubbel där vi vet att vi är starka och sen vet vi att de måste kämpa för att ta två singlar mot oss. Men dom lyckas idag och det är som Linus sa små marginaler där det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör att det väger över till deras sida. Det är några bollar hit eller dit liksom, säger en besviken Emil Andersson efter uttåget i Tokyo.

Linus Karlsson inledde singelspelet för Sverige och gjorde det starkt mot Bouvais som hade tagit en 3-0 ledning innan Kalrsson fick in två poäng till 3-2 och sedan kvitterat 3-3.
Där ryckte dock fransmannen och gick upp till en 3-7 ledning, sedan 5-10 och när Karlsson reducerat till 10-8 tog fransmännen time out. Därefter var första set över, 11-8.

Andra set

1-0 Karlsson följdes av två långa bollar som fransmannen gick vinnande ur och på det spåret gick setet tills att Linus vände och hade fördel 7-6. Bollen efter attackerade Linus i spelet mot fransmannen som inte klarade av att försvara sig länge nog utan tappade poäng och Linus ordnade fortsatt svensk ledning. Karlsson ångade på och när fransmannen servade i nät hade Linus tagit igen och kvitterat till 1-1 i set.

Tredje set

I tredje fortsatte Karlsson att attackerade och fick utdelning de fyra första bollarna. Fransmannen noterade sin första till 4-1 följt av 4-2 innan Karlsson började ta poäng igen, 8-3. Från det ägde Karlsson resten av setet när siffrorna talade sitt klara språk 11-4.

Måste vinst för svenskt avancemang eller för fransk fortsättning

2 – 1 i set till Sverige och chans att döda matchen.

Då inledde Karlsson med 3-1. En ledning som Bouvais tog igen och gick om till 3-5 innan Linus fick in en 5-5 kvitteringen. Nu var spelet tillbaka till att byta poäng med varandra innan fransosen ryckte från sex lika till 9-11 och ett femte avgörande set krävdes för att i första omgången av singelspelet.

Vid det här laget började det bli lika uttjatat som brutalt spännande när de båda följdes åt i poängnoteringen. Attackspel från fransmannen gav ledning. Det följdes upp av spel från sida till sida där Linus styrde fransmannen och tog igen till 4-6 och sedan 5-6. Men fransmannen slog till slut Karlsson med 8-11 och utjämnade i matchen.

— Jag tycker jag känner att jag har bra koll i min match, men man faller ur sitt spel lite tycker jag och lyckas knyta ihop det riktigt, säger Linus Karlsson efter.

Andra singelomgången

När Emil Andersson och Berthier klev fram till bordet startade det precis som i Karlssons match med att spelarna följdes åt från fyra lika till 9-10 där fransmannen drog det längsta strået och spelade hem första set.

I andra kom Andersson aldrig riktigt nära och förlorade med klara 5-11. Med en besviken blick upp i taket fick Andersson ladda om för ett tredje set där svensk vinst var ett måste för att inte åka ut i kvarten.

Fjärde set speglade siffrorna åt andra hållet när Andersson verkligen vaknade till och efter sju raka poäng skrev sig en viktig setvinst till 11-2 för svenskduon.

Reducerat men fortsatt press på Sverige och Emil Andersson för att utjämna och tvinga fram et femte avgörande.

Ett härligt segervrål hördes från Emil i öppningspoängen, men sedan var det mest fransmännen vid bordet och på läktaren som fick jubla och vid ställningen 2-4 tog Sverige timeout. Men man kom aldrig närmare än två bollar och sista segergesten blev fransk (8-11).

Fransoserna förstörde för Sverige och dubbelparet Emil och Linus som hade förhoppningar på en medalj i Tokyo. Dubbelparet som blev sambos för att satsa fullt ut inför spelen i Tokyo åkte ut i kvartsfinalen.

— Nej det känns ju inte alls kul, vi har ju satsat så himla mycket och sedan ska det sluta så här. Det är väldigt tungt asså. Dom lyckas idag och det är som Linus säger små marginaler där det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör att det väger över till deras sida. Det är några bollar hit eller dit liksom, säger Emil Andersson besviket efter matchen och avslutar med.

— Vi får väl bryta ihop lite, nu är det ingen mer spel så det är väl bara att tänka på hemresa och så får vi slicka våra sår, komma hem och landa lite i det här sedan får vi se vad vi ska göra här näst. 

Nyhetsarkiv