maj 14, 2019 - 4:15 e m

Ahlquist tog guld – bara åtta veckor efter canceroperation

För åtta veckor sedan opererade hon bort sitt högra bröst på grund av bröstcancer. I helgen vann hon guld och besegrade Kina för första gången någonsin. 

I höstas fick Anna-Carin Ahlquist en känsla av att något inte stod rätt till. En knöl i högra bröstet hade vuxit fram. Några månader senare, i januari, fick hon beskedet. Bröstcancer.

– Det var en otroligt tuff period. Att gå runt och inte veta, det var fruktansvärt. Jag hade extremt fint stöd av min familj och vänner. Det betydde väldigt mycket.

Knölen på ungefär 8 millimeter som Anna-Carin känt under hösten visade sig vara på hela 8 centimeter och enda utvägen var att operera bort det högra bröstet.

– Jag tror faktiskt jag var ganska mentalt förberedd på det beskedet. Min mamma hade bröstcancer 2012 och dem har varit ett extremt stort stöd i det här. Utan dem hade det inte gått.

Läs ett längre reportage med Anna-Carin Ahlquist i Parasportmagasinet som släpps i slutet på juni

Nu, bara åtta veckor, efter operationen står hon som segrare i Slovenia Open efter att ha vunnit över Kina i finalen.

– Jag trodde inte ens att jag skulle kunna vara på plats i Slovenien. Det är enormt med tanke på hur våren har sett ut och även hur pass bra kvalité det är på spelarna som är med i Slovenien. Det är ett bättre startfält än under ett världsmästerskap, berättar Anna-Carin Ahlquist.

Hon spelade i lag tillsammans med israeliskan Caroline Odaia Tabib och kunde för första gången i sin karriär vinna över Kina i finalen.

– Jag har spelat sedan 2007 och under den tiden har ingen vunnit över det kinesiska laget. Det är oerhört viktigt att vi visar att det är möjligt för framtiden. 

För nu är det full fokus på just framtiden.

– Nu ser jag mig som cancerfri tills den dagen någon säger något annat. Jag har siktet inställt på Tokyo 2020 och för att komma dit måste jag leverera under den här säsongen med EM på hemmaplan som det största.

Nyhetsarkiv