mars 29, 2019 - 3:45 e m

“Det var någonting helt annat”

Debut i Paralympics redan som 16 år gammal. En vilja att bevisa att ingenting är omöjligt. Per Kasperis vilja var det som tog han, dit han är idag. 

Per Kasperi fick sin första rullstol vid ett års ålder, till följd av det ryggmärgsbråck han föddes med. Vid sex års ålder testade han paraishockey för första gången. Med en inställning om att ingenting var omöjligt och med en frihetskänsla på isen, fastnade Per Kasperi för sporten.

– Jag testade kälkhockey första gången när jag var 6 år. Jag kommer ihåg att jag älskade det. Just det här med farten och att det inte var någon rullstol längre. Det var någonting helt annat och det var sjukt svårt, så det blev att “det här måste jag lära mig”, berättar Per Kasperi i Vinnarskallar.

Med en frihetskänsla på isen och en inställning att vilja bli bättre, gjorde att Per Kasperi redan som fjortonåring blev uppmärksammad inom idrotten. Det var även då, endast 14 år gammal, som paraishockeylandslaget hörde av sig.

– Det var efter en träning i Nacka ishall som landslagstränaren kom in och sa ”jag vill att du kommer och testar med landslaget” och så fick jag en tröja, säger Per Kasperi.

Då var det två år kvar till Paralympics i Vancouver 2010. Målet blev tydligt för Per, han skulle med till Kanada och representera Sverige i mästerskapet. Så småningom blev det Paralympics i Kanada och Per Kasperi var med i landslagstruppen, 16 år gammal. I premiären mötte Sverige grannlandet Norge, en match som krävde ett straffavgörande.

– Vi samlas vid båset. Tränaren snackar lite och han har bestämt vilka som ska lägga straffarna. Jag tror definitivt inte att jag är en av dem. Så sägen han mitt namn helt plötsligt och att jag ska lägga den första, säger Per Kasperi och fortsätter.

– Hela publiken skriker och jag hör ingenting. Jag åker mot pucken och så fort jag nuddar pucken blir alla helt tysta. Jag hör bara mina skär i isen. Mitt dribblande med pucken och min puls till och med.

Familjen hemma i Sverige följde matchen på tv och mamma Solveig fick se Per vara Sveriges första straffskytt.

– Sen sätter han straffen. Den lyckan och den stoltheten som var då. Det var helt otroligt, säger Solveig Kasperi.

Se Vinnarskallar på TV4, tisdag klockan 20.00.


Läs mer:

Andreas Neuman om att vara med i Vinnarskallar

Svettig kamp i första elimineringsduellen

Ebba Einarsson berättar sin livshistoria

Nyhetsarkiv