Beijing 2022

Paralympics i Beijing 2022 arrangeras mellan den 4 och 13 mars. Totalt är sex idrotter representerade.

I och med spelen 2022 blir Peking den första staden som stått värd för både sommar- och vinterspel. Spelen går under parollen ”Joyful Rendezvous upon Pure Ice and Snow”.

Idrotterna

Sex idrotter är med på det vinterparalympiska programmet. Alpin skidåkning, längdskidåkning, paraishockey, rullstolscurling, skidskytte och snowboard.

Alpin skidåkning

Uttagna paralympier

Ebba Årsjö | Aaron Lindström

Om idrotten
Alpin skidåkning fanns med redan under det första Paralympiska vinterspelet 1976 i Örnsköldsvik och utövas av personer med både syn- och rörelsenedsättning. Det finns hela fem olika sorters discipliner. Dessa är störtlopp, super-G, slalom, storslalom och kombination.

Arena: National Alpine Ski Centre

Längdskidåkning

Uttagen paralympier

Zebastian Modin

Om idrotten
Längdskidåkning var med i det första paralympiska spelet i Örnsköldsvik 1976. Både personer med rörelsenedsättning och synnedsättning kan tävla i längdskidåkning. Idrottare med synnedsättning tävlar tillsammans med en guide. Idrottare med rörelsenedsättning i nedre delen av kroppen kör ofta i en så kallad sit-ski som är en form av en kälke.

Det finns tre stycken olika individuella distanser: sprint, 10 kilometer och 20 kilometer. Utöver dessa tre distanser finns det en mix-stafett i både klassisk stil och fristil.

Arena: Nordic Centre Cross Country Venue

Paraishockey

Arena: National Indoor Stadium

Paraishockey (tidigare kälkhockey) uppfanns av tre svenskar som trots sin funktionsnedsättning ville fortsätta spela hockey. 1994 gjorde idrotten debut och är i dag en av de mest populära publikidrotterna på det paralympiska programmet.

Paraishockey är ishockey för personer med funktionsnedsättning, som kan spelas sittande eller stående.

Rullstolscurling

Uttagna paralympier

Curlinglaget

Om idrotten
Rullstolscurling debuterade på Paralympics i Turin 2006 där Sverige tog ett historiskt brons. Idrotten spelas i mixade lag med både män och kvinnor och varje match spelas i åtta omgångar med totalt åtta stenar i varje omgång. Det lag som efter de åtta stenarna i en omgång ligger närmst boet tar poäng. Poäng ges till varje sten som är bättre än motståndarnas bästa sten. Det lag med flest poäng efter åtta omgångar vinner matchen.

Arena: National Aquatics Centre

Skidskytte

Uttagen paralympier

Zebastian Modin

Om idrotten
Gjorde entré på de Paralympiska spelen i Lillehammer 1994 och har sedan dess ingått i det paralympiska programmet. Skidskytte är precis som det låter en kombination mellan skidåkning och skytte. Idrotten utövas av både idrottare med rörelsenedsättning och synnedsättning. De som har en synnedsättning använder sig av ett elektroniskt sikte som signalerar med hjälp av ljud när idrottaren siktar på måltavlan.

Arena: Biathlon Centre

Snowboard

Arena: Genting Snow Park A

Snowboard är den yngsta idrotten i Paralympics. Den gjorde debut i Sochi 2014 och dominerades då av USA i första hand. Det finns två olika discipliner, banked slalom och snowboard-cross med tre olika klasser. SB-LL1 och SB-LL2 är om idrottaren har någon funktionsnedsättning i benen och SB-UL om idrottaren har någon funktionsnedsättning i överkroppen.