Längdskidåkaren Arnt-Christian Furuberg in action under världscupen i Östersund.

februari 17, 2022 - 7:00 f m

Arnt-Christian Furuberg: ”Jag har gjort allt jag kan”

Den internationella debuten kom 2017, endast två säsonger efter intåget i längdvärlden. Fem år senare är Arnt-Christian Furuberg klar för sitt första paralympiska spel. 
– Allt slit som jag lagt ner på det här och alla timmar som jag tränar; det känns så otroligt skönt att jag börjar få utdelning för det.

För att vara 34 år är Furuberg relativt ung i parasporten ­efter att han vid 26 års ålder ­drabbades av en ­autoimmun sjukdom som gjorde honom rullstolsburen. Det blev ­starten på en ny idrottskarriär.  

Genom 800 tränings­timmar per år, plus ­styrketräning, har han ­tagit sig till de paralympiska spelen i Peking.

– Jag har gjort allt jag kan och det känns otroligt skönt att jag börjar få utdelning för allt slit jag lägger ner och alla timmar som jag tränar. Det är ­också väldigt kul att både laget och kommittén ser förbättringen och ­jobbet som jag har gjort de här åren.  

Säsongen 2021/2022 har kommit med några av karriärens bästa placeringar både i världscupen och på VM. En tolfte plats på 18 kilometer respektive en tionde plats på medeldistansen 10 kilometer. 

– Det går åt rätt håll. Det här är egen­tligen den ­första säsongen som jag inte har haft en enda ­skada eller sjukdag. Jag har fått mycket mer ­total ­träningsmängd i år än vad jag har fått ­tidigare år. 

Till Peking jagar Furuberg inte placeringar, utan rätt känsla.

– Jag har som förväntning och mål att jag ska ha gjort det jag kan för att vara nöjd när jag står på startlinjen. Känna att jag kan åka så fort som jag bara kan och att jag kan prestera när jag står där. När jag kommer i mål vill jag känna att jag har gjort så bra jag kan för att nå ett bra resultat. Det gäller att åka så fort som jag bara kan och så får vi se hur långt det räcker.

>>Läs mer om den svenska truppen till Paralympics i Peking<<

Nyhetsarkiv