augusti 31, 2021 - 7:26 f m

AC och Lundbäck klara för semifinal i dubbel

Ingela Lundbäck och Anna-Carin Ahlquist inledde lagspelet mot Thailands Wijittra Jaion och Panwas Springa i ett möte där Sverige gick in som favoriter när lagen följdes åt i både dubbel- och singelmatchen.

Det var kvartsfinal direkt som gällde i bordtennisens lagspel och först ut för Sverige var AC och Lundbäck som nu laddat om efter besvikelsen i singelspelet.

Första bollen gick till thailändskorna, den andra och tredje slog Lundbäck in och Sverige tog först en knapp ledningen innan det blev likaläge 5-5. Därefter gick Sverige åter upp i ledning 9-7, och tre poängskillnaden höll sig när första setet gick till Sverige, 11- 8.

Lundbäck och AC var i underläge i inledningen av andra set med 1-5 när Lundbäck tog tillbaka Sverige på scoreboraden tre gånger om, reducerat till 5-4.

Då tog motståndarna en time out som gav resultat när de tog fyra raka poäng direkt efter. 5-9 blev sedan 7-9 och till slut kvitterade Sverige till 9-9 när man på mindre än två minuter hade tagit sig tillbaka. Men det visade sig vara thailändskornas set hela vägen igenom när de avslutade med att smasha in 11-9.

1 –1 i set inför tredje.
AC tecknade under bordet till Ingela — fyra hårda bollar över när innan poängen gick till Sverige och ledning 5-3. Thailändskorna kvitterade till 5-5 efter att Lundbäck och AC stod för attackspelet som Thailand lyckades försvara sig mot och ta poäng. Det följdes av två raka från Sverige som hade återtagit ledningen. Då ger AC samma servetecken och spelat hamnar i stort sett på Lundbäck som fixade en trepoängsledning, 9-6. Sedan servess och 10-6, följt av 11-6 — Tredje set till Sverige som inför fjärde hade chansen att ta hem dubbelspelet.
Fjärde set startade med 2-0, 3-1 och 4-2. Men det kom aldrig något ryck från AC och Lundbäck, istället kvitterades setet till 5-5, 6-6, och efter en lurig kantboll och ytterligare två poäng hade Thailand vänta till 6-9 och skapat en frustration i svensklägret som inte gav något resultat. Förlust och ett avgörande femte set skulle krävas för att avgöra dubbelspelet.

Vändningen

Två bollar gick förbi och mellan AC och Lundström vilket satte Thailand i förarsätet och tvingade Sverige till timeout med ställningen 1-3. En timeout som tog Sverige tillbaka till kvitterat 3-3, sedan ledning 5-4 följt av 5-5 och åter ledning 6-5.

Precis som genom hela dubbelspelet så följdes lagen åt och tog varannan boll, 8-8, 9-9, 9-10, 10-10 och efter en lång bol,l som tillslut går till Sverige, kommer det viktiga avgörandet.

12 – 10 och dubbeln till AC och Lundbäck. Nu krävdes vinst i singeln för att säkra avancemang till semifinalen.

— Det var skönt att vara inne i det och att vi fick med oss dubbeln. Det var viktigt för oss att känna att vi hittar varandra där och har ett bra samtal under dubbeln, säger Ahlquist efter matchen.

10-9, 10-10 och skilje i dubbeln, vad säger man till varandra i den situationen?
— Normalt sett är vi ganska starka där och det är bara att påminna varandra om det, säger AC och Ingela lägger till.
— Och påminna varandra om taktikerna.

Avgörandet i singelspelet

Med vinsten från dubbeln behövde Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck en vinst i singeln för att avancera til semifinal. Då var det Ahlquist mot Jaion vid bordet i första omgången. Thailändskan servade och AC smashade in poängen.

En bra start för AC som utökade ledningen till 3-0 innan Jaion tog sin första poäng.

Den starka starten höll i sig och ledning med 6-2 när Jaion fick in en kantboll och sedan ett poäng till efter det och reducerat till 6-4. Men efter ytterligare en tappad poäng vinner AC fyra raka bollar och går till upp till 10-5.

Matchboll AC som hade serven. Retur från Jaion och utanför av AC, JOIN tog sedan hon fyra på raken och var tillbaka till ett poängs underläge, 10-9.

Reducerat till 10-10.

Snabb satsning efter serven och 11-10 fördel Sverige och Ahlquist som aggressivt låg på i första sets sista boll — 12 – 10.

I andra set hade Jaion ledningen med 2-4 innan AC kvitterade till 4-4 och gick om till 7-4 som blev till 10-5 och setboll för AC som klarade och tog hem även andra.

När chansen kom att avgöra i tredje set i singelspelet såg det inledningsvis bra ut för Sverige när AC hade en 4-1 ledning. Då tog Thailand timeout och en poäng direkt efter, men AC svarade och behöll ledningen. Det blev dock en kortvarig sådan när ställningen skiftade till sju lika. Men som lika snabbt som ledningen tappades hade det vänt igen till ny trepoängsledning 10-7 och sedan 11-7.

Upptäckten bakom vinsten

Svensk vinst och efter segern var det två lättade svenskar som kom till den mixade zonen och avslöjde draget som kan ha varit avgörande inför kvartsfinalen.

— Vi har ju inte spelat dubbel tillsammans sedan 2019 men samtidigt kände jag ändå att vi hade gjort en analys. Vi har aldrig mött dom eller sett dom spela ihop, men vi hade någon form av taktik så det kändes liksom bra. 

Vad var taktiken?

— Att vinna, sa Lundbäck samtidigt som de båda skrattade och Ahquist fyllde i.
— Nä men vi hade några riktningar på bordet där det är en vänster och en höger. Sedan upptäckte vi, vilket var ganska bra, när jag såg henne i träningshallen tyckte jag det såg så himla konstigt ut så jag gick fram och kollade racket och såg att hon hade ett anti på forehand. Och det var det ingen av oss som visste eller hade koll på. Den vänder skriven och det blir en helt annan boll än om hon hade haft ett vanligt racket, så vi fick tänka om lite där, berättade Anna-Carin Ahlquist.

Nyhetsarkiv