Olof Ryberg mitt i ett längdhopp.

augusti 9, 2021 - 8:00 f m

21-årige framtidshoppet får chansen i Tokyo: ”Mycket att ta in”

Olof Ryberg kallas in i den svenska truppen efter att längdhopparen Per Jonsson ådragit sig en spricka i foten och därmed missar Paralympics i Tokyo.

Olof Ryberg fick beskedet för drygt en vecka sedan.

– Det känns väldigt splittrat i och med att det är på det sätt det är. Jag får åka på grund av att Per har skadat sig så samtidigt som jag är väldigt glad för min skull tycker jag väldigt synd om Per och har all, all, all sympati för hans situation. Han förtjänar verkligen den här platsen och chansen att få åka. Det är otroligt tragiskt att han inte får göra det, säger Olof Ryberg.

Magnus Olsson är förbundskapten för parafriidrotten.

– Pers skada är väldigt tråkig, det är ingen hemlighet att vi tycker det. Det är tragiskt när det gäller Paralympics och Per, där har han inte haft turen med sig. Det är ett medaljhopp som vi tappar, säger han.

– Olof är ett framtidshopp inom svensk friidrott. Det är positivt att han får lite rutin inför kommande Paralympics. Det är tråkigt med Per men roligt att Olof får chansen. För mig har det varit givet hela tiden att han är första reserv.

Olof Ryberg är 21 år, bor i Göteborg och tävlar för Örgryte IS. Han har tränat friidrott så länge han kan minnas och har ett personbästa i längdhopp på 6,42 meter.

Spelen i Tokyo blir hans första Paralympics.

– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse. Att få komma till ett Paralympics är det största man kan få uppleva, det är helt fantastiskt, säger han.

Du fick beskedet för drygt en vecka sedan. Hur laddar du upp med så kort varsel?

– Jag har delvis ändrat lite i min träningsplanering. Jag hade en planerad formtopp till junior-SM i augusti som jag har skjutit fram en vecka nu. Nu blir det karantän inför avresan. Därtill handlar det om att jobba för att faktiskt fatta att det händer på riktigt samt att hålla i träningen och ha fullt fokus på varje träningspass.

Paralympics i Tokyo hålls den 24 augusti till den 5 september. Olof Ryberg kliver in i tävlingarna den 30 augusti.

Nyhetsarkiv